České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Světoznámá mumie Ötzi slaví 25 let od svého nalezení

Mumii mužského těla nalezenou na ledovci Schnalstal/Val Senales v Jižním Tyrolsku zná svět již čtvrt století. Letos 19. září oslaví již své 25. "znovunarozeniny". Tenkrát došlo k archeologické senzaci. Mumie uchráněná přírodou v ledu byla přes 5000 let stará. Nalezl ji německý pár Erike a Helmut Simonovi dne 19. září 1991 v nadmořské výšce 3210 m. Bylo nalezeno i jeho kompletní ošacení a nástroje, které měl u sebe. Slavná mumie dostala jméno Ötzi podle místa nálezu, kterým je ledovec na jihotyrolské straně Ötztalských Alp (na fotce).

 

 

Prostřednictvím rentgenového snímku bylo zjištěno, že Ötzi zemřel na vykrvácení poté, co byl zasažen do ramene kamenným šípem. Pravděpodobně byl zasažen zezadu, když utíkal před svým pronásledovatelem. Dalším překvapením byl objev 50 tetování, která sloužila pro lékařské účely. Zájemci o archeologii si dnes mohou na internetu zblízka prohlédnout mumii. Fotografie celého těla i jeho nejmenších detailů jsou výsledkem rozsáhlého projektu zaměřeného na kompletní dokumentaci této unikátní mumie.

Ötziho můžete navštívit v Archeologickém muzeu v Bolzanu. Součástí expozice jsou i veškeré nástroje, které měl u sebe. Jeho život byl vzkříšen v Archeoparku v údolí Schnalstal/Val Senales nedaleko lázeňského města Meran/Merano. Návštěvníkům přiblížuje zemědělství a způsoby bydlení v době bronzové. Také si zde můžete vyzkoušet, jak vařit či vyrábět různé předměty jako před 5000 lety.

Jedna otázka o Ötzim stále zůstává nezodpovězena: Jak Ötzi skutečně vypadal? Mnoho pokusů o skutečnou rekonstrukci bylo neúspěšných, přesto určitá "ustálená" podoba existuje.

 

Web muzea: www.archaeologiemuseum.it