České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Stephan Siegrist – RP na „Magic Mushroom“

Elitní švýcarský horolezec z Interlakenu dokázal jako první vylézt cestu „Magic Mushroom“ v severní stěně Eigeru stylem red point (definici RP stylu najdete pod článkem). Tuto extrémní cestu poprvé přelezli Roger Schäli a Christoph Hainz v roce 2007. Celkem 21 délek lezení o obtížnosti 7c+ končí na bizarním skalním útvaru připomínající houbu (nejvyšší bod 3219 m). Stephan Siegrist, který se v roce 2007 představil i na našem Smíchovském festivalu alpinismu, vyměnil na vrcholu sedák za batoh s padákem. I tento extrémní lezec propadl kouzlu zvanému base jumping. Excelentní přelez náročné cesty tak zakončil nejradikálnějším a nejrychlejším způsobem. Takovýto způsob cesty za osvěžujícím pivkem v údolí již zvolilo několik elitních horolezců: např. Thomas Huber z Tre Cime di Lavaredo, Leo Houlding ze španělských věží Riglos nebo legendární Dean Potter v Patagonii.
Stephan ke svému seskoku: „O kombinaci lezení v severní stěně Eigeru a base jumpingu jsem snil několik let. Ale po smrti mého kamaráda Xaviera Bongarda při seskoku ze skal nad Lauterbrunnenem se pro mě stal base jumping něco jako tabu. Dodnes nepovažuji base jumping za nějakou evoluci alpinismu. Nakonec jsem ale neodolal pokušení a z Magic Mushroom skočil. Nyní vnímám můj výkon jako úspěšné zkombinování dvou náročných disciplín a o to více si ho cením."

Finální fáze výstupu, foto: Thomas Senf

Styl přelezu Red point (RP) – Lezec je jištěn pomocí lana zdola, začíná pod cestou bez připravených expresek či jiných prostředků. Zakázáno je odpočívání na jistících bodech. Po případném pádu končí pokus o vylezení dané cesty. Lezec má možnost se s cestou blíže seznámit ještě před nástupem. Velmi používaný a respektovaný styl.