České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Stefan Glowac končí expedici v Nepálu, Gerlinde Kaltenbrunner se vrátí na K2

Dvojice špičkových německých lezců Stefan Glowacz - David Göttler a fotograf Klaus Fengler se vrací z nepálské sedmitisícovky Gauri Shankar, 7030 m (na fotografii) se zklamáním. Stěnu vysokou 1800 m se jim nepodařilo přelézt kvůli velmi špatnému počasí. Po dva týdny zde prakticky neustále pršelo a sněžilo. Podmínky ve stěně byly den ode dne horší. Stefan Glowacz si tak nesplnil svůj himálajský sen. Ve svých 46 letech měl tento lezecký matador premiéru v Nepálu a dosažení vrcholu by znamenalo i jeho „výškové maximum". Zatímco David Göttler byl na vrcholech tří osmitisícovek společně s Gerlinde Kaltenbrunner, která se letos pokusí o K2.

Gerlinde Kaltenbrunner se chystá na svou 14. osmitisícovku


Jediná osmitisícovka, která neustále odolává pokusům špičkové rakouské horolezkyně, je K2. Na svůj vrchol ji nepustila už třikrát, letos se tedy bude pokoušet o úspěch na „hoře hor" již po čtvrté. Loni se během výstupu zřítil jeden ze spolulezců Gerlinde Kaltenbrunner – Švéd Fredrik Ericsson, který chtěl z vrcholu sjet na lyžích (více ZDE).

 

„Dlouho po této nehodě jsem si nebyla jistá, jestli se na tu horu vůbec někdy vrátím. Neustále jsem to rozebírala s Ralfem. Nakonec jsem se rozhodla odjet na expedici v červnu tohoto roku." Gerlinde Kaltenbrunner doprovodí na cestě za Korunou Himálaje její přítel Ralf Dujmovits (první německý horolezec, který této mety dosáhl), Argentinec Tommy Heinrich a pravděpodobně i horolezec z Polska. Pokud se Gerlinde podaří stanout na vrcholu K2, stane se první ženou na světě, která zdolala všechny osmitisícovky bez použití umělého kyslíku.

Zdroj: Alpin.de, www.gerlinde-kaltenbrunner.at