České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Slovinští alpinisté dostanou nejvyšší státní vyznamenání

V pondělí 20. června 2016 si čtyři významní slovinští alpinisté a horolezci převzali od prezidenta Slovinska, Boruta Pahora, na slavnostním ceremoniálu v prezidentském paláci v Lublani nejvyšší slovinská státní vyznamenání. Oceněni byli Marko Prezelj, Andrej Brvar, Tomo Česen a Bojan Pollak.

 

Marko Prezelj, nositel čtyř Zlatých cepínů a nejspíše jeden z nejlepších současných horolezců na světě, obdržel Zlatý řád za zásluhy za legendární úspěchy v horolezectví a za zviditelnění Slovinska ve světě.

 

Andrej Brvar, v minulých letech dlouholetý předseda PZS (Planinska zveza Slovenije), obdržel Řád za zásluhy za dlouhodobou dobrovolnou činnost v PZS a za přínos k realizaci projektu Sport pro všechny.

 

Ocenění Medaile za zásluhy obdrželi Tomo Česen a Bojan Pollak.

 

Tomo Česen, v letech 1985 - 1994 vynikající sportovní lezec s mnoha prvovýstupy v Alpách i v Himálajích, získá toto ocenění za všestranný přínos k rozvoji sportovního lezení ve Slovinsku a za dlouhodobé špičkové výkony v lezení.

 

Bojan Pollak byl oceněn za všestranný přínos k rozvoji dobrovolných vůdcovských služeb ve Slovinsku, za celoživotní práci ve slovinské alpinistické organizaci a za přínos k rozvoji slovinské alpinistické školy v Nepálu.

 

Fotografie z předávání ocenění:


foto: Bogdan Hren

 

zdroj: PZS