České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Slováci na Mt. Everestu a Manaslu - aktuální zpravodajství

Slovenští horolezci Vladimír Štrba a Zoltán Pál mají velmi odvážný a krásný cíl, kterým je výstup na Mt. Everest (8848 m) po legendární cestě „Hard Way“, kterou v obrovské jihozápadní stěně přelezla jako první britská expedice pod vedením Chrise Boningtona v roce 1975.  Po šesti pokusech stanuli na vrcholu Doug Scott a Dougal Haston. Cesta kopíruje normální výstupovou trasu z jižní strany do druhého výkového tábora, kde se odbočuje do stěny. Právě odtud by se slovenská dvojice chtěla pokusit o výstup alpským stylem s bivaky v 7800 m a 8300 m.

Během třiceti dnů, kdy se k nim připojila i skupina trekařů, se aklimatizovali na 200 km dlouhé trase: 2800 m (Lukla) – 5500 m (Kala Pathar) – 2800 m (Lukla) – 6467m (Mera Peak) – 2800 m (Lukla). Na konci dubna se jim podařily vynášky do C2 (6500 m), kde přespali. Následně vystoupili do cca 7000 m, odkud pozorovali podmínky v Hard Way: "Nafotili sme si detaily a v BC sme zhodnotili, že to vyzerá veľmi optimisticky!" Nyní je dvojice Slováků v základním táboře - zpráva z 3. 5.: "Čakáme na zlepšenie počasia vo vyšších výškach. Ale koncom tohto týždňa už by mala prísť zmena ... ale aj tak stale plníme bobríka trpezlivosti".

 

Další dvojice slovenských alpinistů v doprovodu rumunského spolulezce působí na Manaslu. Cílem slovenské horolezecké legendy Petra Hámora bude osmá nejvyšší hora světa a sousední sedmitisícová kráska Manaslu North (7157 m) - na obrázku. Loni se ještě před výstupem zranil v BC, čímž se mimo jiné vyhnul i ničivému zemětřesení. Dokončit jeho prvovýstup na Manaslu North mu pomůže krajan Michal Gabriš a také tradiční rumunský parťák Horia Colibasanu. O prvovýstup se chtějí pokusit alpským stylem, aklimatizovat se budou na normální výstupové cestě na Manaslu (8163 m).


Zleva: Peter Hámor, Michal Gabriš a Horia Colibasanu v BC

Podmínky na Manaslu zatím nejsou příznivé - vše komplikuje zejména nový sníh. Trojice horolezců uvízla na cestě z C1 do C2 v hlubokém sněhu, který místy sahal až po bradu. C2 nedosáhli, nicméně přečkali noc v bivaku v 6200 m. Podmínky se ale snad lepší - zde je poslední zpráva z expedice (4. 5.): " Chlapci dnes skoro ráno vyšli zo základného tábora s cieľom dôjsť do jednotky. Podľa počasia sa rozhodnú, čo ďalej."


Urputný boj se sněhem na cestě z C1 do C2...

 

Oběma týmům držíme palce! Jejich snažení budeme nadále sledovat.

 

Zdroj: Peterhamor.sk, EVEREST, Hard Way, Slovak exxpedition 2016