České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Skvělé výkony v Patagonii – sezóna 2015/2016 přinesla řadu úspěchů a historických milníků

Naší redakci se přihlásil švýcarský extrémní lezec Roger Schäli, který si ve dnech 4. až 5. února 2016 splnil sen: „V roce 2005 jsem vystoupil na Torre Egger po dvaatřicetihodinovém alpském výstupu cestou Titanic, v roce 2006 následoval výstup alpským stylem na Cerro Torre po tzv. Kompressor Route. Od té doby jsem snil o tom, že bych jednou Cerro Torre chtěl přelézt volně – absolutně „by fair means". Na Cerro Torre je to velká výzva, protože tady jednoduše není úniku do lehčího terénu, na nějaký schůdný hřeben. Tato hora je velmi obtížná ze všech stran." Se svým spolulezcem Friedrichem Madererem se jim nakonec podařilo přelézt volně v čistém stylu jihovýchodní žebro (800 m 7a C2 WI5, 7c).


Roger Schäli na jihovýchodním žebru Cerro Torre

 

Sezóna 2015-2016 byla v Patagonii hodně bohatá – viz následující „high-lights":

 

Skupina Torre


Colin Haley a Alex Honnold uskutečnili 31. 1. 2015 historicky druhé opakování traverzu „Torre Traverse" (od severu k jihu). Během 20 hodin a 40 minut přelezli všechny čtyři významné vrcholy skupiny Torre: Aguja Standhardt, Punta Herron, Torre Egger a Cerro Torre.

Colin Haley poté ještě přidal famózní první sólo výstup na Torre Egger (2685 m).
Více: zpráva na Lideahory.cz.

Pětici alpinistů ve složení Tomy Aguilo (ARG), Corrado Korra Pesce (ITA), Roland Striemitzer (AT), Iñaki Coussirat a Carlitos Molina (oba ARG) se podařilo na Torre Egger přelézt cestu "Psycho Vertical" (950 m 6b A3 M8, 90° led), která čekala na své první opakování přes 29 let. Cestu v jihovýchodní stěně prostoupili v roce 1986 slovinští alpinisté Janez Jeglič, Silvo Karo a Franček Knez. Více: zpráva na Lideahory.cz.


V cestě Psycho Vertical



Zleva: Cerro Torre, Torre Egger, Punta Herron a Torre Standhardt

 

Fitz Roy


Colin Haley potvrdil svou extratřídu a skvělou formu, když zvládl se svým krajanem Andy Wyattem za pouhých 21 hodin a 8 minut vystoupit a sestoupit z vrcholu Fitz Roy. Jsou prvními, komu se takový výkon povedl během jednoho dne. Více: zpráva na Lideahory.cz.

Jižní stěna Fitz Roy (3375 m) je po letošní sezóně bohatší hned o dvě nové cesty. Americká trojice Max Barlerin, Quinn Brett a Michael Lukens přelezla stěnu po nové cestě „Colorado Route" (500 m 45˚ 6c+), skvělý výkon předvedli slovenští horolezci Ján Smoleň a Michal Sabovčík, když se jim podařil prvovýstup „Asado" (M8,7a+,A2). Více: zpráva na Lideahory.cz.

Zkrátka nepřišla ani severní stěna Fitz Roy, kde se blýskli prvovýstupem „Pretty Bird" (1000 m, 7a+, A0) Američané Pete Fasoldt a Jonathan Schaffer.

Dvojice špičkových amerických lezců Colin Haley a Alex Honnold zvládli 6. února 2016 další monstrózní přelez – tentokrát celého masivu Fitz Roy. Jednalo se o první jednodenní traverz (17 hodin) a navíc v rámci traverzu přidali i první volný přelez cesty „El Bastardo" (500 m, 6c+) na Aguja de la Silla.


Prvovýstup "Asado"



Fitz Roy (3405 m)


Další prvovýstupy v Patagonii


V lednu a únoru 2016 se podařilo japonské dvojici Takaaki Nagato a Katsutaka Yokoyama přelézt dvě nové linie v méně známé části Patagonie. V západní stěně Aguja El Tridente ve skupině Cerro Pollone přelezli novou cestu „Knobmania" (400 m, 7c). Poté se přesunuli pod Cerro Piergiorgio, v níž zvládli jako první přelézt pilíř západní stěny „Pilar Canino" (600 m, 7b). Více: zpráva na Lideahory.cz.

Britové Matt Burdekin a Tom Ripley přelezli ve dnech 18. a 19. ledna novou cestu „The Siren" (500 m, 5+).

Bulharští alpinisté Martin Marovski a Victor Varoshkin zdolali po pěti dnech lezení novou cestu „The Approach Team line" (450 m, 6c A2+).

 


V cestě Pilar Canino (7b, 600 m), západní stěna Cerro Piergiorgio

 

Zdroj: Alpinist.com, Rogerschaeli.ch, Planetmountain.com