České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Skupina osmi Čechů vyráží na Manaslu - berou i snowboardy a lyže

Dne 26.3.2011 odlétá tým, převážně západočeských horolezců, na téměř dvouměsíční výlet do Nepálu – na osmou největší  horu světa Manaslu 8163 m. Nachází se v pohoří Mansiri Himal v oblasti nepálského Himálaje. Název pochází ze sanskrtského slova Manana a lze jej přeložit jako „Mountain of the Spirit“, „Hora duchovna“.

Poprvé se  člověk na tento vrchol podíval v roce 1956. První český výstup se v roce 1989 povedl Josefu Rakoncajovi. Úspěšní byli ještě v roce 1999 Martin Minařík a v roce 2006 Zuzana Hofmannová, František Kolář a Pavel Matoušek. Zatím posledním Čechem, který stanul na vrcholu, byl v roce 2009 Radek Jaroš.

Čeká nás krásný trek okolo Manaslu a když se na nás usměje štěstí a nebudou nám stále padat na hlavu bílé „věci", pokusíme se o výstup normální cestou.

Manaslu (8163 m), foto Jan Krabec

Cílem naší expedice, je výstup klasickou japonskou cestou, ale co možná nejlehčím stylem. Nechystáme se horu obléhat a dobývat, ani by nás to tam pak nebavilo. Chceme se zodpovědně aklimatizovat a pak v případě příznivého počasí plynule a rychle postupovat k vrcholu. Vše samozřejmě bez použití kyslíku. A pak rychle a bezpečně dolů.

Zkušený lyžař Petr Machold by rád absolvoval sestup na prkně, což by byl světový prvosjezd z vrcholu na snowbordu bez použití kyslíku. A i Kuba Vaněk si s sebou přibalil svoje oblíbené rozkládací prkno a pokusí se ho dostat pokud možno až na vrchol. Další „lenoch“, co by chtěl jet dolů aspoň z nějaký části kopce je Honza Krabec (lyže). Já (Tráva) bych si rád vykouřil svoji oblíbenou dýmku v co největší nadmořské výšce :-) – že by také pokus o světový rekord?:-) Všichni z nás bychom se však samozřejmě rádi podívali na okolní kopečky z 8163 m, ale hlavně si užili pohodu v nádherném nepálském prostředí a taky se ve zdraví vrátili zpět do České kotliny.

Tak to byla trochu legrace a teď vážněji. Podařilo se nám sestavit kompaktní expediční tým, jehož většina členů má zkušenosti s lezením ve vysokých nadmořských výškách a 3 z nás již stáli na vrcholu vyšším než 8000 m (Krabec, Trávníček, Knill). Další člen sice nestál na vrcholu osmitisícovky (Machold), ale jen proto, že byl nucen svůj pokus na Mt. Everestu ukončit v 8200 m. Naše profily jsou k nahlédnutí na www.manaslu.cz.

Složení expedice: Jan Krabec, Petr Machold, Jan Trávníček, David Knill, Jakub Vaněk, Pavel Jaroš, Miloš Pintíř, Ondřej Hašek

Web expedice: www.manaslu.cz

Na Lideahory.cz vás budeme pravidelně informovat o průběhu expedice. Osmici horolezců přejeme hodně zdaru!