České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Skialpový přechod celého alpského oblouku za 41 dní

V sobotu 17. 3. 2018 se sedmičlenný tým předních evropských skialpinistů ve složení Tamara Lunger, Núria Picas, Janelle Smiley, Mark Smiley, David Wallmann, Philipp Reiter a Bernhard Hug vydá na projekt „Red Bull Der Lange Weg“. Start mají naplánovaný v rakouské metropoli a po přechodu celého alpského hřebene ho zakončí ve francouzském Nice. Rozhodli se tak navázat na mimořádný výkon rakouské expedice, která se z Vídně do Nice vydala přesně před 47 lety. Čtveřice Robert Kittl, Klaus Hoi, Hansjörg Farbmacher a Hans Mariacher zdárně dokončila přechod z východu (pohoří Rax u Vídně) na západ (Contes u Nice). Rakušané tenkrát rozhodně nezvolili nejpřímější a nejjednodušší cestu – naopak rozhodli se přechod spojit i s výstupy na významné vrcholy, jako jsou Großglockner (3798 m), Piz Palü (3900 m), Dufourspitze (4634 m) či Mont Blanc (4808 m). Tento významný skialpový počin nebyl takřka půlstoletí zopakován. Trasa měří 1917 km a její převýšení je cca 85 000 metrů. Sedmičlenné družstvo skialpinistů by ji rádo absolvovalo v rekordním čase – za méně než 41 dní.

 

 

… vypadá to na dobrý oddíl:

Tamara Lunger (ITA, 31) – známá alpinistka, která stála již na třech osmitisícovkách včetně té nejobávanější – K2 (dalšími jsou Manaslu a Lhotse). Také výrazně přispěla k prvnímu zimnímu výstupu na Nanga Parbat. Je dvojnásobnou mistryní Itálie ve skialpinismu, v roce 2008 se v kategorii do 23 let se stala mistryní světa. Má za sebou také skialpový přechod Karakoramu (2013).

Nuria Picas (ESP, 41) – jedna z nejvýznamnějších ultra-trail běžkyň na světě. V roce 2012 ovládla svou kategorii v Skyrunner World Series, v letech 2014 a 2015 Ultra-Trail World Tour. V roce 2017 vyhrála Hong Kong 100, Ultra-Trail du Mont Blanc a Maratón Transgrancanaria.

Janelle Smiley (USA, 36) – trojnásobná mistryně USA ve skialpinismu, zkušená horolezkyně.

Mark Smiley (USA, 37) – profesionální fotograf, kameraman a horský vůdce, který na lyžích sjel několik významných vrcholů – např. Mt. St. Elias (5489 m), Huandoy East (6000 m) či Denali (6190 m).

David Wallmann (AUT, 27) – profesí učitel z Bischofshofenu je špičkovým skialpinistou i trail-runnerem. Vyhrál mnoho horských běžeckých závodů – např. v roce 2016 Schönleitentrophy a Gaissau Hintersee Trophy, v roce 2017 Reither Kogl Trophy, Nesslangerlalm Aufstieg, Stubai Basic Trail a Zugspitz Trailrun Challenge Marathon.

Philipp Reiter (GER, 26) – skialpinista a běžec, který má na svém kontě několik skvělých výsledků – např. druhé místo na Südtirol UltraSkyrace v Bolzanu či vítězství na mistrovství Německa ve skialpinismu (obojí v roce 2017). Je také uznávaným fotografem a kameramanem.

Bernhard Hug (SUI, 44) – sportovní kariéru začal jako mountain-runner a člen národního švýcarského triatlonového týmu. Dokončil více než 20 Ironmanů, účastnil se mnoha mezinárodních skialpových závodů. Dnes má na u Švýcarského alpského klubu na starosti sekci závodního skialpinismu.

 

Fotografie z přechodu v roce 1971 (Robert Kittl, Klaus Hoi, Hansjörg Farbmacher a Hans Mariacher):

 

 

zdroj: Planetmountain.com