České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

SKIALPEM TO ZAČALO! – oceněný sportovní seriál se vrací na obrazovky v další sérii

Úspěšný sportovní seriál „Skialpem to začalo“ pokračuje druhou sérií dílů. Tentokrát se věnují především destinacím vhodným k provozování skialpinismu, stále více oblíbeného sportu, jehož kořeny sahají několik tisíc let zpátky do historie Norska. Pořad pro Českou televizi vyrobila společnost North Trappers, reprezentovaná značkou Norská móda. Provázet jím budou opět populární čeští moderátoři Alena Zárybnická a Jiří Hölzel. Čtyři patnáctiminutové díly poběží od 19. listopadu do poloviny prosince každou sobotu na programu ČT Sport.

První série byla odvysílána během zimy 2015/16 a setkala se s velkým diváckým úspěchem. V premiéře a reprízách ji zhlédlo více než 400.000 diváků, na i-vysílání České televize pak 40.000 návštěvníků internetu. Seriál „Skialpem to začalo“ získal letos v říjnu cenu poroty za Metodické a populárně vzdělávací snímky na 19. ročníku mezinárodního festivalu sportovních filmů a dokumentů Sportfilm Liberec 2016.

Skialpinismus je disciplína, která dovolí každému vychutnat si hory naprosto komplexně. V posledních letech tak přibývá v českých i zahraničních horách skialpinistů. Řada z nich se na trasy vydává bez základních znalostí oblečení, vybavení a bezpečnosti pohybu na horách. Seriál si klade za cíl populární cestou na některá úskalí upozornit, osvětou pomoci předejít potenciálním problémům, ale i nezákonnému pohybu v chráněných oblastech a v neposlední řadě nabídnout vhodné tipy tras a lokací vhodných ke skialpinismu.

 

 

„Skialpinismus je skvělá disciplína. Nasajete krásy hor, uděláte něco pro své zdraví a ještě ušetříte za permici,“ říká již ostřílený skialpinista Jiří Hölzel.

„A těch možností, kde provozovat aktivní lyžování, a které jsou v rozumném časoprostorovém dosahu, je nepočítaně. Proto jsme si řekli, že by byla škoda, když už jsme v první sérii ukázali lidem, jak se na skialpinismus vyzbrojit a jak se po horách správně pohybovat, abychom jim nenabídli i variantu, kde získané vědomosti převést do praxe,“ dodává zkušená skialpinistka a nejznámější česká meteoroložka Alena Zárybnická.

A pak, kdo by nechtěl brázdit prašanové svahy společně s takovými osobnostmi lyžařského a horského světa jako je dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus, účastník tří olympijských her - sjezdař Ondřej Bank nebo první Čechoslovák, který zdolal Mt. Everest, Zoltán Demján. Ti všichni se v nové sérii pořadu objeví.

„I přesto, že v Česku nemáme bůhvíjak vysoké hory, Čechy, Morava i Slezsko jsou plné nadšených lyžařů. A zpětná vazba na první sérii ‚Skialpem to začalo‘ byla od této zainteresované skupiny velmi pozitivní. Navíc televizní pořad, který by se podobným způsobem věnoval lyžařským sportům, v českém mediálním éteru chybí. Takže bylo tak nějak logické, že jsme chtěli všem vyznavačům lyžování v jakémkoliv skupenství nabídnout ve stejné obrazové i obsahové kvalitě volné pokračování. A doufám, že se nám to podařilo,“ dodává sportovní komentátor Jiří Hölzel.

 

Na pořadu se podíleli:

Námět: Alena Zárybnická, Jiří Fidrant

Scénář: Alena Zárybnická, Jiří Hölzel

Režie: Alena Zárybnická, Jiří Hölzel

Střih: Tereza Dondová

Kameramani: Radomír Dufek, Martin Vrbický, Vlasta Toušek, Dominik Šlambora, Dušan Mihalečko, Petr Klíma

Zvuk: Marek Němec

Grafika: Martin Dušek

Produkce: Jiří Fidrant, Tomáš Uglaj, Igor Jícha, Jana Nekvindová

Horští vůdci: Branislav Adamec, Rudolf Žuffa, Patrick Ribis

Vyrobila: North Trappers s.r.o. (norskamoda.cz)

 

zdroj: Norská móda