České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Shrnutí jarní himálajské sezóny

Letošní himáljská sezóna přinesla řadu důležitých okamžiků, dle počtu výstupů na osmitisícové vrcholy se dá označit za průměrnou. Nejvíce úspěchů bylo zaznamenáno na Mt. Everestu a Dhaulagiri. Celkem čtyři horolezci dokončili Korunu Himálaje (dva z nich bez použití umělého kyslíku).

 


 

Mt. Everest (8848 m)

Na nejvyšší hoře světa zabodovalo několik odvážlivců, kteří ji zdolali bez použití umělého kyslíku. Tím nejvíce sledovaným a zároveň nejrychlejším byl Šaněl Kilian Jornet Burgada, který se aklimatizoval výstupem na vrchol Cho Oyu (8201 m) a na vrchol Mt. Everestu následně vystoupil dvakrát během jednoho týdne (vždy ze severu): 22. května ze základního tábora za 26 hodin a následně 27. 5. z ABC (předsunutého základního tábora, 6400 m) za skvělých 17 hodin! Více ZDE. Na vrchol to bez podpůrného kyslíku zvládli i Horia Colibasanu, Hans Wenzl a Adrian Ballinger. Španěl Ferran Latorre dokončil Korunu Himálaje, nicméně na vrchol vystupoval v dost obtížných podmínkách, a tak se rozhodl použít umělý kyslík. Svého posledního střípku do mozaiky s názvem "Koruna Himálaje bez použití umělého kyslíku" se musel vzdát legendární německý horolezec Ralf Dujmovits (55), více ZDE. Vrchol "propásla" také česká dvojice David Fojtík a Miloslav Palacký - více ZDE.

Nejvíce šokující informací letošní himálajské sezóny byl tragický pád předního světového alpinisty - Švýcara Ueli Stecka, který chtěl uskutečnil extrémní traverz Everest (8848 m)Lhotse (8516 m). Více ZDE. Domů se nevrátil také Nepálec Min Bahadur Sherchan. Ten se na nejvyšší hoře světa pokusil překonat věkový rekord (85 let). V základním táboře jej pravděpodobně postihl infarkt. Více ZDE. Své síly přecenil také slovenský horolezec Vlado Štrba, který i přes pomoc Šerpů podlehl výškové nemoci - více ZDE.

Kangchenjunga (8586 m)

Třetí nejvyšší hora světa letos odolala a na vrchol se nepodařilo vystoupit žádnému horolezci. Komerční expedice zastavil při vrcholovém dni nedostatek fixních lan od výšky 8000 m. Bez vršku odjela domů i velmi ambiciózní italská dvojice Simone Moro a Tamara Lunger, která si za cíl vytýčila traverz celého masivu Kangchenjungy vedoucí přes čtyři osmitisícové vrcholy. Více ZDE.


Simone Moro & Tamara Lunger
 

Lhotse (8516 m)

Vrchol zdolala bez použití umělého kyslíku trojice horolezců. Pro svůj třináctý osmitisícový vrchol si na Lhotse "došel" Íránec Azim Gheychisaz. Druhou byla neskutečná Francouzska Elisabeth Revol, která před tím vystoupila na předvrchol Makalu a následně se po úspěchu na Lhotse pokusila o výstup na Mt. Everest (rovněž bez použití umělého kyslíku). Tím třetím úspěšným byl Polák Rafał Fronia.

Makalu (8485 m)

Na vrcholu Makalu se letos podívalo pouze šest horolezců, tři 11. května a další tři 1. června. Mnoho lidí dosáhlo předvrcholu, odkud se vrátili. Došlo tak k několika nepravdivým oznámením o vrcholovém úspěchu...

Cho Oyu (8201 m)

Zde došlo k překvapení ještě před začátkem sezóny, když se pod pravděpodobně nejsnáze dostupnou osmitisícovku vydala pouze jedna komerční expedice. Proslýchalo se totiž, že v normální výstupové cestě nepanují optimální podmínky. Na vrchol, nebo alespoň těsně k němu, se v rámci aklimatizace probojoval Kilian Jornet Burgada. Komeční expedice dosáhla pouze C2.

Dhaulagiri (8167 m)

Naopak bilance na Dhaulagiri byla až nezvykle vysoká - celkem 40 lidí se dostalo na vrchol. Mezi nimi i dva Slováci Peter Hámor a Michal Sabovčík. Pro Petera Hámora se jednalo o obrovský úspěch, protože jako první Slovák dokončil Korunu Himálaje (navíc bez použití umělého kyslíku). Více ZDE. Španělský himálajský vlk Carlos Soria (!78) se na Dhaulagiri pokoušel o svůj třináctý osmitisícový vrchol, kvůli žaludečním potížím se ale musel otočit v 7700 metrech.

 
Peter Hámor

 

Annapurna (8091 m)

Sen v podobě výstupu na čtrnáctou osmitisícovku si splnil zkušený italský pár Nives Meroi a Romano Benet. Nives se na Annapurně stala (po Gerlindě Kaltenbrunnerové) druhou horolezkyní v historii, která Korunu Himálaje zvládla bez použití umělého kyslíku. Více ZDE. Na nejvyšší bod Annapurny se letos dostalo celkem šest horolezců - kromě zmíněného páru také Alberto Zerain, Jonatan Garcia, Juan Pablo Mohr a Sebastián Rojas.


Nives Meroi a Romano Benet

Shisha Pangma (8027 m)

Špičkoví alpinisté David Göttler (D) a Hervé Barmasse (ITA), kteří v únoru podstoupili tvrdý trénink v Solo Khumbu společně s Ueli Steckem, se postarali o zlatý hřeb himálajské sezóny, když zvládli přelézt impozantní 2200 m vysokou jižní stěnu v neuvěřitelném čase 13 hodin! Původní plán prvovýstupu nedovolily podmínky ve stěně. Výstup se jim podařil přes cestu Girona route. Více ZDE.

 

Zdroje: Altitudepakistan.blogspot.com, lidé&HORY