České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sezóna v Karakoramu začíná – přehled expedic

Nadcházející sezóna v Karakoramu se vyznačuje dvěma fenomény: 1/ Po teroristických útocích dojde k znovuoživení horolezecké činnosti na Nanga Parbatu, 2/ zájem o K2 dosahuje masových hodnot známých z Everestu.

 

K2 (8611 m)

Druhá nejvyšší hora světa bude v obležení komerčních expedic. Celkem se na ni chystá 60% všech horolezců mířících na karakoramské osmitisícovky. Významné společnosti jako např. Seven Summit Treks, Kobler-Partner či Madison Mountaineering přilákaly mnoho klientů. Celkem se o K2 pokusí přes 100 lidí. Hora na rozdíl od Everestu není technicky jednoduchá, proto takový zájem komerčních týmů vzbuzuje mnoho diskusí. Stanovisko k takovému trendu bude možné vyjádřit až po skončení sezóny.

 


Vrcholová partie K2 (8611 m), foto: Samuli Mansika

 

Nanga Parbat (8126 m)

Devátý nejvyšší vrchol Země byl v roce 2013 svědky brutálního masakru skupiny horolezců, který provedli teroristé přímo v základním táboře. Od té zde byla expediční činnost v letních sezónách 2014 a 2015 zakázaná (pákistánská vláda nevydávala permity). Nicméně letos zavítá alespoň na diamírskou stranu hory několik týmů. Čtyřčlenná expedice zkušených alpinistů Helias Millerious, Ferran Latorre, Yannick Graziani a Tom Seidensticke se pokusí o dokončení Messnerovy cesty z roku 2000. Dále bude v severní stěně působit korejská expedice včetně Migon Kima, kterému zbývá Nanga Parbat jako poslední (14.) osmitisícovka do Koruny Himálaje. O výstup Kinshoferovou cestou se ještě pokusí španělská dvojice.

 

Gasherbrum I (8080 m) a Gasherbrum II (8035 m)

Pod Gasherbrumy letos přecpáno nebude, nicméně chystají se tu zajímavé pokusy. Nás bude samozřejmě nejvíce zajímat další pokus Máry Holečka o prvovýstup jihozápadní stěnou Gasherbrumu I, o který se pokoušel již v letech 2009, 2013 a 2015. Velkolepou výzvu si našli i Poláci v podobě traverzu mezi vrcholy GI a GII.

 

Broad Peak (8051 m)

Díky stejnému výchozímu bodu s K2 bude i na Broad Peaku působit několik komerčních expedic. Sledovaná bude jistě i Novozélanďanka Christine Jensen Burke, která by zde mohla stanout na svém již 10. osmitisícovém vrcholu a také Španěl Oscar Cadiach – ten by zde mohl dokončit Korunu Himálaje. Slovinský extrémní alpinista Aleš Česen by se rád výstupem na Broad Peak aklimatizoval před výstupem na obtížnou “skoro osmitisícovku” Gasherbrum IV (7925 m). Na tento vrchol mají zálusk i Češi Jirka Pliska a Ondra Mandula.

 

Zdroj:  Altitude Pakistan