České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sequoi Di Angelo našla pod K2 těla svého otce Martyho Schmidta a bratra Denali Schmidta

Během letošní expedice na K2 objevil švýcarský alpinista Mike Horn ostatky novozélandského horolezce Martyho Schmidta a jeho syna, kteří zemřeli v červenci 2013, když je nad C3 (7400 m) strhla lavina (více ZDE). Místo natočil na video, které zveřejnil na sociální síti (za což se dodatečně omluvil). Dcera Sequoi Di Angelo (24) se v budoucnu chtěla podívat na místo, kde přišla o polovinu své rodiny, aby se v duchu se svým otcem a bratrem rozloučila. Video Mika Horna však zafungovalo tak silně, že se mladá Novozélanďanka žijící v USA rozhodla uskutečnit „last minute“ trip pod druhou nejvyšší horu světa, která se Martymui a Denalimu stala osudnou.


Martin Schmidt (53) a jeho syn Denali Schmidt (25)

 

Nutno podotknout, že křehká dívka neměla žádné zkušenosti s dlouhými treky a vysokými nadmořskými výškami, jak sama přiznala: „Posledních šest let mého života bylo o chození na podpatcích uvnitř kanceláře a občasném běhání.“ V srpnu se na poslední chvíli vydala za svým srdcem, ovšem zcela nepřipravená a s obavami, zda náročnou misi zvládne a zda se skutečně jedná o ostatky otce a bratra. Za podpory kuchaře a dvou nosičů dorazila po 13 dnech od přistání v Islamabádu do základního tábora pod K2. Následující den společně vyrazili na ledovec, kde našli ostatky Martyho Schmidta a Denali Schmidta, odebrali DNA vzorky a obě těla obřadně pohřbili.


Místo, kam byli Marty a Denali pochováni

 

Nebyla to však jediná těla, která Di Angelo spatřila a se svými pomocníky pohřbila: „Pohřbení mého otce a bratra pro mě bylo velmi emotivní. Ovšem velmi silný okamžik byl i při spatření dalších mrtvol a částí těl, která patřila velmi pravděpodobně obětem tragédie z roku 2008, kdy lavina zabila 11 lidí. Přišlo mi opravdu zvláštní, že těch minimálně 100 lidí, kteří letos v rámci expedice na K2 kolem těl chodili, nebyli schopni je alespoň nějak provizorně pohřbít. Volala jsem z místa všem příbuzným obětí, na které jsem měla kontakt. Cítila jsem, že moje mise je důležitá i pro ně.“

Co k tomu dodat – respekt!

 


Sequoi Di Angelo vzhlíží ke K2 (8611 m)

 

Zdroj: www.stuff.co.nz