České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Salzkammergut Trophy – největší a nejtěžší MTB maraton v Evropě - reportáž

V sobotu 16. července se rakouské lázeňské městečko Bad Goisern proměnilo v bikovou velmoc, když se v něm sjely tisíce cyklistů, kteří se vydali na jednu z celkem šesti tras závodu Salzkammergut Trophy. Na start 119 km dlouhé trasy se postavili například i světoznámý skokan na lyžích Andreas Golberger a sám vynálezce horského kola – jednašedesátiletý Američan Gary Fischer. S číslem 1 vyrazil na nejdelší distanci Roberto Heras – trojnásobný vítěz Vuelty a velký pomocník Lance Amstronga na TdF.

V předvečer závodu - showman a legenda mountainbikingu - Gary Fisher

Největší pozornost na sebe logicky strhávala právě trať s označením „extreme", která měří 211 km a závodníky potrápí až nepředstavitelným celkovým převýšením 7050 m! Dále bylo možné absolvovat trasy o délkách 119 km, 71 km, 54 km, 37 km a 27 km. K početné účasti na letošním (již 14.) ročníku Salzkammergut Trophy přispělo kromě krásy Solné Komory, věhlasu a kvality závodu také počasí.

Stat trasy "extreme" (211 km / 7050 m) v 5.00 ráno

Ve startovním poli bylo opět velmi silné zastoupení českých závodníků, kteří tvořili s Němci tradičně nejpočetnější skupinu zahraničních účastníků. České barvy byly velmi často vidět i na stupních vítězů. Trasu 119 km nejrychleji zdolal český profesionální biker Jan Hruška v čase 5:02:51, trati dlouhé 54 km dominoval Jan Fojtík časem 2:11:24 (oba Nissan Dolák). Trasu „extreme" nejrychleji zdolal domácí Wolgang Krenn (Bike Team Kaiser) ve skvělém čase 10:26:00. Šestnáct minut za ním dojel na celkovém třetím místě český profík Radoslav Šíbl (4Ever Cyklobulis).

Vítěz nejdelší trasy Wolfgang Krenn v cíli, foto: (c) Gamsjäger

Na start nejdelší distance (v 5 hodin ráno) se postavilo přes 500 závodnůků, z toho bylo 73 Čechů. Do časového limitu 16 hodin (cíl ve 21.00 h) se vešlo 386 závodníků, z toho 6 žen (čas vítězky: 14:28:40), čtvrtou nejrychlejší ženou byla Češka Alena Cermanová.

Na trati 211 km měl zastoupení i tým "lidé&HORY Duratec"

Odkazy:

Výsledky – všechny trasy

Web závodu: www.salzkammergut-trophy.at