České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rumunský pár přelezl Superkuloár v Zanskaru

Manželský pár Cosmin Andron a Cristina Pogacean nastudoval fotografie a zápisky Japonce Kimikazu Sakamota – objevitele mnoha neznámých pohoří v Indii, aby si mohli stanovit velmi zajímavé lezecké cíle. Jednalo se o vrcholy v málo probádané části indického pohoří Zanskar, které nemají ani oficiální název, ale do mapy jsou zanesené pomocí písmen a čísel – konkrétně šlo o šestitisícovky T13 a T16. Poté, co se aklimatizovali na T13 (6436 m), vydali se vstříc hlavní výzvě, kterou byl 1200 metrů dlouhý strmý kuloár vedoucí k vrcholu T16 (6431 m).

 


Sulerculoir, T16 (6431 m)

 

Dvojice zkušených alpinistů nejprve přečkala noc ve výškovém táboře v 5200 metrech a poté vyrazila do cesty. V kuloáru se potýkali s několika obtížnějšími místy o sklonu 75°. První noc přečkali v bivaku na místě chráněném před lavinami, druhý den je čekal velmi obtížný 60 metrů vysoký ledový výšvih. Až do druhého bivaku se jednalo o náročné mixové lezení. Poslední úsek byl pro lezce za odměnu – tvrdá kompaktní žula, sluníčko a lezečky... Dle jejich slov to bylo nejkrásnější lezení ve vysokých horách, jaké zažili. Cosmin Andron a Cristina Pogacean poté slanili na ledovec a ve tři hodiny ráno následující den již slavili svůj úspěch v základním táboře. Obtížnost cesty „Supercouloir“ odhadli na ED, WI4+ M5/6 6b C1 75°.

 

 

Rumunská dvojice se orientuje na hodnotné prvovýstupy - v roce 2013 jsme např. informovali o jejich úspěšném výstupu na Gandharva Chuli (6248 m).

 

Zdroj: Cosmin Andron, www.thebmc.co.uk