České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rocky Camp Dachstein 2011 - krátké ohlédnutí a fotogalerie

Letošní již šestý ročník Rocky Campu se stejně jako v minulých letech uskutečnil začátkem června v oblasti rakouské Solné komory v malebném městečku Bad Goisern, které leží u Hallstattského jezera. Uplynulých pět let byl náš kemp situován vždy u horského hotelu Predigstuhl. Vzhledem k organizačním změnám v hotelu jsme nakonec zvolili příjemný hotel Moserwirt, který se nachází přímo v centru Bad Goisern. 

Rocky Camp byl již tradičně zahájen ve čtvrtek po večeři představením horských vůdců. Následující tři dny se účastníci rozdělili do dvou skupin. V první byli zájemci o zajištěné cesty (tzv. feraty) v čele s horským vůdcem Robem. Druhou, menší skupinku zájemců o skalní lezení, vedl horský vůdce Martin.

Na Rocky Campu pátek většinou trávíme ve výcvikové aréně poblíž vrcholu Predigstuhl. Vzhledem k předpokládanému vývoji počasí jsme ale zvolili pro první seznamovací den oblast Krippensteinu, kde se lze stejně dobře naučit a procvičit jak základy chůze na skále, tak i bouldrování, lezení na skále i po feratách. Odpoledne jsme pak všichni společně vyrazili ke krátké, ale celkem exponované feratě Ewige Wand, ze které má člověk Bad Goisern jako na dlani. Při této příležitosti nám oba horští vůdci názorně ukázali, jak správně pomoci spolulezci na feratě, pokud se zraní, uklouzne nebo ztratí vědomí.

V sobotu se skupinka feratistů vydala na zcela novou zajištěnou cestu Alberfeldkogel Klettersteig v oblasti Feuerkogel. Tuto feratu, stejně jako drtivou většinu ostatních, které se v Solné komoře nacházejí, postavili horští vůdci ze společnosti Outdoor Leadership, mezi které patří i Rob a Martin. Odpoledne zamířili vyznavači ferat do cvičné arény, kde si mohli vyzkoušet obtížné feraty, slaňování i další „atrakce“. Skupinka lezců s Martinem vyrazila k jezeru Fuschlsee, odkud je bohužel předčasně vyhnalo počasí. Po večeři nám Rob s Martinem připravili přednášku na téma vybavení a bezpečnost na skále a na feratě.

Sobotní podvečer a celou noc pršelo. Nedělní program se tomu musel přizpůsobit. Všichni jsme nakonec zůstali v okolí Bad Goisern, absolvovali feraty pod vrcholem Predigstuhl a chvilku strávili i ve cvičné aréně. Po obědě jsme se postupně začali loučit se skálami a feratami. Jak už to tak v horách bývá, na cestu domu nám vysvitlo slunko.

Všichni účastníci letošního Rocky Campu odjížděli domu s nevšedními vzpomínkami a s vědomím, že si lze Rocky Camp i okolní feraty užít, i když není úplně azuro. Pokud již nyní máte chuť vyzkoušet si feraty nebo skalní lezení v oblasti Solné komory, můžete sami vyrazit nebo se zúčastnit příští rok dalšího ročníku Rocky Campu a svěřit se do rukou profesionálních horských vůdců.

Jako důkaz velké oblíbenosti místních ferat svědčí i fakt, že nově zprovozněnou feratu Alberfeldkogel Klettersteig vylezlo za první tři týdny přes 600 lidí!

text a foto: Ondřej Jirásko

FOTOGALERIE:

{gallery}akce/2011/RC{/gallery}