České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

RIP Daniele Nardi a Tom Ballard, na Nanga Parbatu objevena těla

Po třinácti dnech očekávání a doufání v zázrak přišla z Nanga Parbatu (8125 m) zpráva, která zmrazila i tu poslední kapku naděje. Záchranný tým složený především ze členů expedice na K2 (Alex Txikon, Ignacio De Zuloaga, Felix Criado, Josep Sanchis) a původního spolulezce pohřešované dvojice Rahmata Ullaha Baiga objevil dvě siluety lidských těl. Díky fotografiím z Txikonova teleskopu se podařilo jasně identifikovat dvě nehybná těla. Txikon a spol. čelili mnoha pádům seraků a lavin. Samotná akce na Nanga Parbatu byla velkým riskem a je velkým štěstím, že se obešla bez dalších obětí. 
Snést dvojici těl na Mummeryho žebru tak nepřipadalo v úvahu. Jenom se k nim dostat byl neřešitelný problém. Horolezci, kteří viděli fotografie na vlastní oči, dokonce předpovídají, že těla spočinou na Nanga Parbatu navždy. 


Daniele Nardi & Tom Ballard

Daniele Nardi (42)
Vynikající alpinista z italského Sezze zlezl mimo jiné pět osmitisícovek včetně dvou nejvyšších K2 (8611 m) a Everestu (8848 m), dalšími byly: Broad Peak (8047 m), Nanga Parbat (8125 m) a Shisha Pangma (8027 m). Společně s  R. Monachem uskutečnili prvovýstup mezi vrcholy Bhagirathi III a IV. Nicméně hora, která mu doslova učarovala, byla Nanga Parbat. Jeho snem bylo vystoupit na ní v extrémních podmínkách zimní sezónny. Letošní zimní výprava na Nanga Parbat byla Nardiho již pátou. Letošním cílem byl pokus o přelezení nové cesty vedoucí přes Mummeryho žebro. Spojil proto síly s velmi talentovaným britským alpinistou Tomem Ballardem, který v zimním terénu předváděl obdivuhodné výkony.

Tom Ballard (30)
Syn britské horolezecké legendy Alison Hargreaves, která se v roce 1995 stala první ženou, jež zdolala Mt. Everest bez použití umělého kyslíku a Šerpů a ještě téhož roku zahynula na K2 při sestupu z vrcholu. (Tomovi bylo sedm let.) Patřil k nejsilnějším alpinistům současnosti. Společně se svým otcem se přestěhovali do oblíbeného italského Canazei, odkud to měl blízko k těm nejtěžším cestám v Dolomitech a Alpách. Do širokého povědomí nejen lezecké veřejnosti se dostal v roce 2015, kdy se mu jako prvnímu podařilo zlézt všechny nejtěžší alpské stěny (severní stěny Eigeru, Matterhornu, Grandes Jorasses, Petit Dru, Pizzo Badile a Cima Grande di Lavaredo) sólo v zimním období. Zanechal za sebou i několik parádních prvovýstupů, jako například „Dirty Harry“ v severozápadní stěně Civetty nebo „Titanic“ v severní stěně Eigeru.

Čest památce oběma skvělým horolezcům a upřímný respekt všem, kdo se je aktivně snažili zachránit na Nanga Parbatu!

 

----------------------------------------------------------------------------

 

Více o expedici a starší zprávy:

 

AKTUÁLNĚ 5. 3.: Vrtulník vysadil skupinu horolezců (Alex Txikon, Ignacio De Zuloaga, Felix Criado, Josep Sanchis a Rahmat Ullah Baig) přímo na cestu mezi C1 a C2. Kvůli nedostatku času a lavinovému riziku se jim ale nepodařilo dostat se do C3. Nicméně podařilo se jimudělat detailní průzkum dronem, který dokázali dostat až do výšky 6500 m. Nenašli žádné stopy.


Nanga Parbat (8125 m)

Pohledem alpinistických legend

Simone Moro, který mimo mnoha jiných úspěchů byl se spolulezci prvním horolezcem na vrcholu Nanga Parbatu v zimním období, mluví o Ballardem a Nradim zvolené cestě přes Mummeryho žebro jako o "sebevražedné". Objektivní nebezpečí cesty, zejména v podobě lavin, je prý velmi dobře známé a výběru této cesty z důvodu, že je obtížnější než normálka, příliš nerozumí. Doslova řekl: "Cesta přes Mummeryho žebro je krásná historická linie, ale její lezení je sebevražda. Je mi moc líto, jaký osud Toma a Daniho postihl, ale upřímně, dalo se očekávat, že se něco takového může stát."

Reinhold Messner se domnívá, že byli strženi lavinou. Pokud ne, pak tu je prý určitá šance, že přežijí, ale záleží na vybavení a hlavně zásobách plynu nutného k roztávání sněhu. Nicméně s každým dnem se tato šance blíží nule.

 


Vizuální pátrání ze základního tábora Toma Ballarda a Daniele Nardiho pod Nanga Parbatem

 

AKTUÁLNĚ 3. 3.: Ze zimní expedice na K2 se na pomoc vydali španělští horolezci Alex Txikon, Felix Criado, doktor Josep Sanchis a pilot dronu Bruno Barrilero. V neděli 3. března 2019 je pod Nanga Parbat přepravila helikoptéra pákistánské armády. Přátelé Daniele Nardiho mezitím založili sbírku na financování záchranných akcí (odhadované náklady jsou 50 000 USD / den).   

AKTUÁLNĚ 28. 2.: Posádka helikoptéry prohledávající Diamísrskou stěnu Nanga Parbatu objevila zbytky stanu v C3, nad nímž se ve výšce 6300 m dvojice naposledy ohlásila. V blízkosti byly identifikovány také stopy po pádu laviny.

Britsko-italská dvojice Tom Ballard a Daniele Nardi se na zimním Nanga Parbatu (8125 m) nevzdala a rozhodla se pokračovat v expedici i poté, co tým na konci ledna opustil domácí alpinista Karim Hayat. Jemu se zdál po velkých přívalech sněhu vrchol již nedosažitelný. Oba horolezci kontaktovali své nejbližší naposledy v neděli 24. února. Učinili tak z tábora ve výšce 6300 m v cestě přes Mummeryho žebro. Od té doby se z Diamírské stěny neozývají. Bohužel záchrannou akci ztěžuje komplikovaná byrokracie. Kvůli vyhrocenému konfliktu mezi Indií a Pákistánem neměla helikoptéra určená k záchraně povolení vzlétnout. Nakonec se italské diplomacii podařilo vyjednat výjimku. Pátracího letu se zúčastnil i Ali Sadpara – velezkušený horolezec a člen týmu, který stanul jako první na Nanga Parbatu v zimním období a dvakrát na něj vystoupil v létě. Bohužel během letu nebyly po dvojici alpinistů nalezeny žádné stopy. O pomoc ze základního tábora se pokusí i zmíněný bývalý člen expedice Karim Hayat

 


Tom Ballard a Daniele Nardi

zdroj: Alpin.deExplorersweb.com a Planetmountain.com