České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Reportáž: Kladrubský expres, 7. ročník - velká cena lidé&HORY

Letošní třetí závod Hannah Překližka Cupu se konal již posedmé a v roce 2005 byl vůbec prvním závodem, který se na nově vybudované horolezecké stěně v tělocvičně základní školy uskutečnil. V té době navštěvoval Filip Švarc, letošní vítěz nejstarší kategorie chlapců, třetí třídu a učil se prvním „horolezeckým" krůčkům. Dnes patří mezi ostřílené závodníky a spolu s ostatními chlapci a děvčaty tvoří skupinu dětí, pro které se lezení a soutěžení stalo nedílnou součástí jejich života.

Závody v lezení na rychlost se od ostatních disciplín odlišují a mezi některými závodníky nejsou příliš oblíbené. Ale jedno se jim upřít nedá. Mají jedinečnou atmosféru a obrovskou podporu přihlížejících, kteří mohou pohodlně sledovat soupeření ve všech kategoriích a svým fanděním pomáhat závodníkům k nejlepším výkonům.

Jako obvykle se v kvalifikaci lezly cesty A, B a součet časů určil dvojice pro finále. Vzhledem k tomu, že se tentokrát dostavilo méně závodníků než obvykle, zalezli si ve finále všichni. Finálové cesty se lezly dvakrát a sčítaly se vždy lepší časy z každé z nich. Ve finále byly naměřeny i nejlepší časy tohoto ročníku /času 8,89s v kategorii H4 dosáhl F. Švarc a 11,82s M. Matúšová v kategorii D3/.

Díky štědré podpoře sponzorů si každý odnesl drobný dárek a medailisté pěkné a hodnotné ceny. Ale především potěší, že vedle již známých tváří přibývají každým rokem další kluci a děvčata i v těch nejmladších kategoriích.

Výsledky podle jednotlivých kategorií:

H1: 1. V. Pechmann, 2. V. Čechura /oba HK Maglajz Kladruby/, 3. J. Lorenc /Cheb/
D1: 1. P. Nová / HK Maglajz Kladruby/, 2. M. Boučková /Cheb/
H2: 1. M. Dobranský /Třebýcinka Climbing Club/, 2. P. Pinc /Cheb/
D2: 1. K. Matúšová /HK Skoba Stříbro/, 2. T. Kubátová /Los Pedos Plzeň/, 3. Z. Bunková/HK Skoba Stříbro/
H3: 1. L. Zezula /HK Skoba Stříbro/, 2. J. Lorenc /Cheb/, 3. M. Vivodík /Osma Planá/
D3: 1. M. Matúšová, 2. L. Kepková /obě HK Skoba Stříbro/, 3. K. Boučková /Cheb/
H4: 1. F. Švarc / HK Maglajz Kladruby/, 2. M. Jech /Horoklub Chomutov/, 3. K. Fafílek /Cheb/

Hannah Překližka Cup bude bude pokračovat 18. září Podzimním lezení na obtížnost na venkovní horolezecké stěně DDM Stříbro...

Přehled všech závodů ZDE.

FOTOGRAFIE z Kladrubského expresu: