České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rekordní projekty na Everestu: extrémní traverz Ueli Stecka a pokus o výstup v 85 letech!

Zatímco jeden z mimořádných výkonů na nejvyšší hoře světa – zimní výstup bez použití umělého kyslíku – je v plném proudu, byly ohlášeny výjimečné projekty na jarní sezónu.

Patrně nejsledovanější osobností jarní sezóny na Mt. Everestu (8848 m) bude Ueli Steck. Švýcarská alpinistická mašina by ráda uskutečnila „Tour de force“. Pod tímto názvem se skrývá extrémní přechod Everest – Lhotse, který se dodnes (bez použití umělého kyslíku) nikomu nepodařil. Vše plánuje zvládnout ve dvojici s Nepálcem Tenji Sherpou. Ueli se již poctivě připravuje v Nepálu společně s Davidem Göttlerem (D) a Hervé Barmassem (ITA), kteří mají také okázalý plán – prvovýstup v jižní stěně Shisha Pangmy.


Zleva: Ueli Steck, David Göttler a Hervé Barmasse v Nepálu
 

Rekord z trochu jiného soudku plánuje Nepálec Min Bahadur Sherchan, který se v roce 2008 ve věku 76 let stal nejstarším člověkem na vrcholu Mt. Everestu. V roce 2013 jej ale překonal Japonec Yuichiro Miura, který věkové maximum posunul na hodnotu 80 let. Sherchan oznámil, že by si rád rekord ve svých 85 letech vzal zpět a zároveň by chtěl: „...starým lidem dodat odvahy, inspirovat mladší generace a vzbudit v mé zemi hrdost.“ Ang Tshering Sherpa, předseda Nepal Mountaineering Association (NMA), pravidelný host MFA Praha, neváhá, že by bývalý voják na rekordní výstup neměl: „Je nesmírně motivovaný a má velmi silnou vůli.“


Vlevo Min Bahadur Sherchan oslavující svůj dnes již překonaný věkový rekord

 

Informace o dalších zajímavých expedicích v jarní himálajské sezóně vás budeme průběžně informovat.

 

Zdroj: Alpin.de