České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Red Bull X-Alps letos slibuje nejtěžší trať v histrorii

Legendární závod s dvouletou periodicitou je opět tu – dle organizátorů letos s nejnáročnějším itinerářem za svou patnáctiletou historii. V Salcburku na náměstí Mozartplatz odstartuje do závodu 2. července 2017 celkem 32 paraglidistů z 21 zemí, kteří se pokusí zdolat extrémní trasu. Účastníci Red Bull X-Alps prolétnou a místy také projdou s padákem na zádech územím sedmi evropských zemí a obletí několik významných alpských vrcholů. Pokud bychom body na letošní trase spojili přímkou, pak by výsledná délka činila 1138 km. V porovnání s ročníkem 2015 je závod o 100 kilometrů delší a přibyla také jedna země, kterou závod vede – Slovinsko.


 

Po startu závodníci vyběhnou nad Salcburk, aby obkroužili první „turnpoint“, kterým je hora Gaisberg přímo nad městem. Druhý bod je čeká po 157 km v podobě nejvyšší hory slovinska Triglavu. Dále následují: Aschau u jezera Chiemsee v Německu, horská vesnička Lermoos na úpatí Zugspitze, vrchol Monte Baldo nad italským jezerem Garda, kde závod vstupuje do své druhé poloviny. Do cíle od Gardy zbývá 499 km a trasa vede přes další dva turningpointy: švýcarský Matterhorn a Peille ve Francii, odkud to je už jen 2 km na cílové molo v Monacu.

Doufejme, že na něm opět přistane i český zástupce v závodním poli Stanislav Mayer (http://stanislavmayer.com). který v roce 2015 obsadil krásné 12. místo. Závod tenkrát dokončilo 19. účastníků.

 

Zdroj: www.redbullxalps.com