České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Red Bull X-Alps 2019 startuje za pár dní

Po dvou letech tu je opět jeden z nejnáročnějších vytrvalostních závodů na světě! Red Bull X-Alps 2019 slibuje nejtěžší trasu šestnáctileté historie (8. ročník). Vzdušná čára závodu přes celý alpský hřeben dosahuje úctyhodné vzdálenosti 1138 km. Na cestě ze Salcburku do Monaca na závodníky čeká rekordních 13 turnpointů (= oblet vrcholu) v celkem šesti zemích: Rakousko, Německo, Itálie, Švýcarsko, Francie a Monako.

 


foto: Felix Wölk

 

Na start se letos postaví 32 vybraných sportovců, kteří mají k překonání trasy k dispozici pouze paraglide a vlastní nohy. Po zemi se pak přesouvá jeho podpůrný sparing. Závodníci jsou z 20 různých zemí, celkem 30 mužů a 2 ženy. Mezi startujícími bude chybět Čech Standa Mayer, který v minulém ročníku dosáhl na skvělé 10. místo. Sandovi se nedávno narodila dvojčata, takže bude teď létat trochu více kolem nich... :-). Ve skupině 15 nováčků ale najdeme jméno slovenského paraglidisty Juraje Koreně. Tento sedmadvacetiletý rodák ze Starej Ľubovne se naučil létat na paraglidu již v 6 letech od 17 let závodí. Budeme držet palce!

 


foto: Harald Tauderer

 

Závod startuje prologem 13. června 2019 ve Wagrainu. Zde si první tři závodníci vyslouží jeden extra Night Pass. V závodě musí každý přes noc povinně odpočívat. Jen jednou se může pěšky přesouvat. Ti nejúspěšnější z prologu tak mají v ruce ještě jedno eso „Night Pass“ v rukávu. Oficiální start je pak 16. června 2019 na náměstí Mozartplatz v Salcburku.

 

Zajímavé grafiky Red Bull X-Alps 2019:

 

 


 

Více na: www.redbullxalps.com