České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rebel Denis Urubko vyloučen z expedice na K2, konec nadějí na Everestu

Denis Urubko (Rus s polským občanstvím) – člen polské expedice, jejímž cílem je první zimní výstup na druhý nejvyšší vrchol světa K2 (8611 m), byl vyloučen. Důvodem byl jeho sólový pokus o vrchol, o kterém nikomu neřekl. Urubko zastává názor, že zimní výstupy by se měly uskutečnit do konce února (tedy do konce kalendářní zimy). Ovšem astronomická zima končí zpravidla 20. / 21. března. Rozhodl se proto o výstup na vlastní pěst – viz zpráva vedoucího expedice Krzysztofa Wielického: „Denis Urubko odešel z BC 24. února. Tiše předešel Marcina Kaczkana a Macieje Bedrejczuka, kteří vyrazili ten den dříve. Denis o svém záměru nikoho neinformoval, odmítl komunikaci vysílačkami, které u sebe Marcin i Maciej měli a sám si žádné komunikační zařízení nevzal.“

Teprve 26. února dostal tým zprávu, že Denis sestupuje z neúspěšného pokusu o vrchol a nachází se v C2. „Znám Denise mnoho let a nikdy bych si nemyslel, že by něco takového udělal,“ komentuje incident Wielicki. Urubko následně ukončil působení v expedici – dobře věděl, že pokud by to neudělal sám, byl by vyloučen. Po návratu do BC již neměl přístup na wifi síť a na Mountain.ru se dokonce objevily zprávy, že mu neumožnili tím pádem kontaktovat rodinu o jeho stavu a návratu domů. Wielicki nepopírá, že mu přístup na síť zatrhli z důvodu zasílání velmi kritických a často zkreslených informací médiím, ale zádoveň dodává: „Nechali jsme ho na naše náklady volat satelitním telefonem s jeho manželkou, kterou jsem potom kontaktoval s dalšími detaily i já. Denis pak dostal na cestu do Skardu plnou podporu včetně doprovodu,“ uvádí spekulace na správnou míru vedoucí expedice. Jisté je, že Denis Urubko další senzační výstup letos do své sbírky nepřidá (největší úspěchy: první zimní výstupy na Makalu a GII, nové cesty na Lhotse, Cho Oyu, Manaslu a Broad Peak, 14 x 8000 m bez použití umělého kyslíku). Závěrem je nutné zmínit jeho podíl na záchraně Elisabeth Revol (FRA), když přerušil expedici na K2, odletěl vrtulníkem na Nanga Parbat a společně s Adamem Bieleckim zvládli bleskovou záchrannou akci. Polská expedice na K2 nicméně stále pokračuje v postupu přes Abruzziho žebro. Právě Urubko s Bieleckim dosáhli 20. února výšky 7400 m a strávili dvě noci v C3 (7200 m). To bylo dosavadní maximum.


BC pod K2 (8611), únor 2018

 

Na Mt. Everestu (8848 m) se letos v zimě dějiny alpinismu přepisovat nebudou. Alex Txikon (ESP) a Muhammad Ali Sadpara (PAK) se pokoušeli o zimní výstup bez použití umělého kyslíku. Vrcholem této expedice složené ze dvou zkušených „ledoborců“ a několika nepálských Šerpů zůstane velmi hodnotný zimní výstup na Pumori (7161 m), který uskutečnili v rámci aklimatizace. Poslední vrcholový útok na Everestu odstartovali 21. února, ale extrémně silný vítr a mrazy jim nedovolily pokračovat z C3 (7150 m) výše. Nejvyšší dosaženou výškou tak zůstane 7900 m z 31. ledna. Alex Txikon píše na svém Facebooku: „Před dvěma lety jsme stáli jako první na vrcholu Nanga Parbatu v zimě (pozn.: se S. Moro, 2016). Stejně tak jsme s Ali Sadparou byli spolu zde. Tentokrát nám zima bohužel nedala šanci, ale věřím, že v budoucnu spolu zase zažijeme další velká dobrodružství.“ Podle posledních zpráv zůstává Alex ještě v BC, Ali je již v Kathmandu.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.comFB Alexe Txikona a lidé&HORY