České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

RAMSAU AM DACHSTEIN – aktivní dovolená pro celou rodinu

Mohutný skalní blok Dachsteinu, působivé a lákavé skalní stěny, dech beroucí pohledy na hluboko ležící údolí říčky Ennstal, sedmnáct úžasných ferat a mnoho dalších adrenalinových cílů – to vše činí z Ramsau am Dachstein jedinečnou oblast pro aktivní dovolenou.
 


Ramsau se rozprostírá na náhorní plošině přímo pod jižními stěnami masivu Dachstein

 

Odměnou pro všechny vyznavače ferat jsou mimořádné rozhledy – z vrcholu Dachsteinu lze při pohledu na sever rozpoznat i „českou kotlinu“, na jihu pak mimo jiného mohutný slovinský Triglav. Z vyhlídkového „balkonu Alp“, tak je označována vyhlídková plošina Dachstein Skywalk, se zdají být na dosah nejen Planai, Schladming nebo Hauser Kaibling, ale i jednotlivé vrcholky masivu Nízkých Taur.
 


Vrchol Hoher Dachstein (2995 m)

 

Dachstein – kolébka ferat ve Východních Alpách

Ramsau am Dachstein je velmi oprávněně označován za kolébku ferat ve Východních Alpách. Na vrchol Dachsteinu byla postavena první ferata již 27. srpna 1843. Iniciátor stavby této feraty nebyl nikdo jiný než známý geograf a velký znalec celé oblasti Dachsteinu Friedrich Simony. Feraty mají tedy v Ramsau a na Dachsteinu dlouholetou tradici. Dnes jsou ale populární především díky tomu, že v posledních několika letech zde bylo podle nejnovějších pravidel a poznatků postaveno mnoho nových zajištěných cest. Feraty v oblasti Dachsteinu jsou tedy většinou moderní a díky lanovce na Dachstein jsou zároveň snadno dostupné. Dalším důvodem popularity ferat v této oblasti je i široké spektrum jejich obtížnosti – od „lehké“ až po „extrémně těžké“. Na své si zde tedy přijdou nejen zkušení lezci-feratisté, ale i začátečníci a děti.
 


Na feratě Gjaidstein (A/B) vhodné i pro děti (dostupné lanovkou, příchod od lanovky cca 15 min)

 

Dachstein Superferata

K vrcholovému kříži na vrcholu Dachsteinu lze vystoupit po feratách Anna (C/D, převýšení 300 m), Johann (D, převýšení 800 m) a po východním rameni (Schulter) Dachsteinu (B, převýšení 250 m). Od nástupu na feratu Anna (1800 m) až na vrchol Dachsteinu (2996 m) je nutné překonat převýšení téměř 1200 m. Tato ferata je jednou z nejdelších v Alpách. Ferata je vhodná pouze pro kondičně dobře připravené lezce.
 


Jižní stěna Dachsteinu, kterou Superferata vede, zcela vpravo vyhlídkový chodník poblíž stanice lanovky

 

S dětmi na Hoher Dachstein

Ferata Schulter (B) vedoucí přes východní hřeben na vrchol Hoher Dachstein je dostupná lanovkou (přístup od lanovky cca 40 min) - zvládnou ji i trénované děti, které již mají zkušenostmi s feratami alespoň o odbtížnosti C.

 

Foto z výstupu přes feratu Schulter:

 

Rittisberg - eldorádo pro děti

V porovnání s Dachsteinem je 1582 m vysoký vrchol Rittisberg trpaslíkem, který však během rodinné dovolené hraje obrovskou roli. Na této hoře a hlavně jejím úpatí totiž stojí outdoorové zábavní centrum pro nejmenší návštěvníky hor. Rodiny s dětmi zde mohou vyrazit na nezapomenutelnou túru s pohádkovými motivy „Rittisberg Märchenweg“. Trasa začíná u hospůdky Liftstüberl, která je u dolní stanice lanovky. Cestu najdete snadno podle z dálky dobře viditelných pohádkových figur lemujících lesní cestu. Zhruba 1,5 h dlouhý nenáročný výstup k horní stanici lanovky na Rittisberg je zpestřen zhruba třicítkou zastávek s pohádkovými motivy. Na všechny, kteří byli u těchto stanovišť pozorní, čeká na konci výstupu překvapení. Pro účastníky túry je velkou odměnou i skvělý výhled na Dachstein a Nízké Taury. Návrat do údolí je možný hned několika způsoby. Buď „po svých“, lanovkou, nebo bobovou dráhou. Rittisberg je protkán ale i řadou dalších zábavných stezek, které vedou mezi velmi útulnými hospůdkami. Kromě zmíněné Liftstüberl to jsou i Sonnenalm, Rittisstadl, Waldcafe, Ochsenalm a Ramsauer Tenne. Všechny tyto hospůdky jsou pochopitelně vybavené velkými dětskými hřišti. Skvělou adrenalinovou zábavu nabízí také místní lanové centrum Forest Park, který je rozdělen na několik různých úrovní podle věku, respektive výšky lezců. Za doprovodu rodičů si tu mohou zalézt i čtyřleté děti. K pobavení dobrodružství chtivých dětí tu slouží celá řada dalších atrakcí: 1300 m dlouhá letní bobová dráha, lukostřelba, dráha pro terénní elektromotorky a elektrokola, velká klouzačka, trampolína, beach volejbal a moderní dětská hřiště. Vodní radovánky pak nabízí jezero.

 

Foto - Rittisberg:

 

Více informací na: www.rittisberg.at

 

 

Sattelberg - ardenalin pro malé

Vrchol přezdívaný též „Ramsauer Kinderberg“ je dalším „povinným“ cílem rodičů s dětmi. Nejvyhledávanější atrakcí je místní okruh vedoucí přes vrchol hory. Na okruhu (cca 3 hodiny pěší chůze) najdete celkem 15 interaktivních a velmi propracovaných stanovišť, jejichž tématem je horská krajina a příroda ve všech svých podobách. Ocitnete se například i ve vědecké stanici či lesním počítačovém centru. Kdo zvládne všechny stanoviště, dostane v informačním centru v Ramsau pamětní list. Hned vedle chaty Sattelberghütte se nachází také „trpasličí statek“ – tedy kopie statku, ale v menších rozměrech odpovídajících velikosti dětí. V blízkosti okruhu ale narazíte i na vyloženě adrenalinové výzvy. Jsou jimi hned dvě feraty. Výchozím bodem na zajištěné cesty je starý mlýn „Ramsauer Getreidemühle“, v jeho blízkosti je také parkoviště (u silnice směr Ramsau – Weissenbach).

 

Ferata Kali

Je určená nejmenším dětem. Záleží samozřejmě na jejich zkušenostech, ale pro pětileté děcko by zajištěná cesta vedoucí k plechovému kamzíkovi zírajícího ze skalní věžičky do údolí neměla dělat problémy. Obtížnost cesty kolísá v pravidelném rytmu mezi A a B, navíc obtížnější „béčkové“ pasáže se dají obejít po lesní pěšince. Na závěrečné vrcholové skalce je pro „zkušeňáky“ připraven i krátký C/D úsek v kolmé stěnce.

 

Ferata Kala

Tato ferata označovaná nikoliv jako „dětská“, ale už jako „mládežnická“ je o stupeň obtížnější. Vystavěna byla po úspěchu Kali Klettersteigu v roce 2009. Rozdílem oproti své vyloženě dětské sousedce jsou vzdušnější místa vedoucí v kolmém terénu. Nicméně i tuto cestu jsou zkušenější děti schopné bez větších problémů zvládnout. Obtížnost rovněž kolísá mezi stupni A a B, obtížnější je pouze střední pasáž feraty se dvěma místy B/C.

 

Na obou cestách najdete i lanovky tzv. „Flying Fox“ – ty ovšem lze využít pouze při výstupu s místními vůdci! Rezervovat si místního instruktora můžete v informačním centru „Tourismusverband Ramsau am Dachstein“ den předem (do 16 hod.).

 

Více na: www.ramsau.com a www.sattelberghuette.com

 

Další informace najdete na webu turistického regionu Schladming Dachstein:

www.schladming-dachstein.at/cs

 

text a foto: Daniel Polman