České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Radka Jaroše čeká 3500 km na kole s následným výstupem na Elbrus (5642 m)

Radek Jaroš, který se stal v roce 2014 držitelem „Koruny Himálaje“, v nedávné době zahájil cestu za svým novým snem. Stala se jím „Koruna světa“, tedy zdolání nejvyšších vrcholů všech světadílů. Na otázku proč právě Koruna světa rodák z Nového Města na Moravě odpovídá: „Strávil jsem dlouhých a krásných dvacet let v pohoří Himálaj a Karákóram. Ale na světě jsou stovky pohoří a tisíce hor. A proto je mým dalším logickým cílem získání Koruny světa.“

 

 

Po Mt. Everestu je dalším Radkovým klenotem Koruny světa severoamerická Denali. Po nabité jarní cyklistické sezoně se Radek Jaroš v polovině května 2016 vydal spolu se svým dlouholetým spolulezcem Petrem Maškem pro svůj první klenot Koruny světa, nejvyšší vrchol Severní Ameriky, Denali (6168 m). Aljašské hory, kde se tato hora nachází, patří k nejstudenějším pohořím světa s extrémním počasím. To provázelo celou expedici, kdy rychlost větru i teplota vzduchu mnohdy dosahovaly podobných hodnot, na které je Radek zvyklý z osmitisícovek. I přes tragické události, které se odehrály v jiné české expedici, se kterou se v Aljašských horách spřátelili, nakonec stanuli na vrcholu.

 

Z Nového Města na Moravě pod Elbrus na bicyklu! Zdoláním nejvyššího vrcholu Severní Ameriky však Radkovy letošní plány nekončí. V sobotu 3. září vyráží pod nejvyšší horu Evropy – Elbrus. A jako už mnohokrát v minulosti, i v tomto případě to nebude „obyčejná expedice“: „Až na úpatí Elbrusu se chci dostat vlastními silami – pojedu na kole rovnou z domovského Nového Města na Moravě,“ šokuje svým plánem. „Bude to taková expedice „punkového“ stylu, doprovázet nás bude dodávka Opel Movano se vším zázemím, ve které určitě budeme často i spát.“ přibližuje svou originální pouť za dalším klenotem Radek Jaroš. Expedice se ale může zúčastnit kdokoli ...

 

V pátek 2. září v 17.00 je chystán „prolog“. Sraz bude u Turistické Chaty na Studnicích a pod Radkovým vedením přesun na horských kolech terénem k „monumentu“, obřímu kameni, který byl odhalen loni na podzim v sedle pod skalním útvarem Drátník. Jsou na něm vytesány všechny osmitisícovky Koruny Himálaje tak, jak je Radek coby teprve patnáctý člověk na světě zdolal. Kdo už místo navštívil, ví, že něco je ale jinak…?! Poté ve 20.00 je na Turistické Chatě připraveno promítání expedice Denali a MyWay Alaska. A samozřejmě, že řeč bude i o Koruně Himálaje a dalších plánech.

 

V sobotu 3. září v 11.00 proběhne ve Vysočina Aréně u NMNM „ostrý“ start expedice Elbrus 2016. Vyrazíme na silničních kolech a následujících etap se může opět zúčastnit kdokoli. Přihlásilo se i několik účastníků na elektrokolech. První etapa vede na náměstí v NMNM, kde bude společná fotka. Sem z Vysočina Arény dojedou i děti… Následně se vyráží na první, stokilometrovou etapu, končící v Hustopečích. Vinařství Václav bude od 19.00 místem besedy a promítání filmů Annapurna, Manaslu a Cesta vzhůru. Opět může přijít kdokoli.

 

V neděli 4. září se jede etapa Hustopeče - Šamorín. Následně pak v pondělí 5. září Šamorín –Budapešť, a tak dále dva a půl tisíce kilometrů až k Černému moři. Trajektem z Oděsy další jeden tisíc kilometrů do protilehlé Gruzie, odkud opět na kolech malebnou krajinou na hraniční přechod s Ruskem- Vjerchnyj Lars. Cílovou stanicí v Rusku bude vesnice Těrskol ležící ve 2100m.

 

 

Výstup na Elbrus je plánován v termínech mezi 1. – 10. říjnem 2016.

Odjezdu z Vysočina Arény se zúčastní a na první etapy Radka doprovodí i jeho kamarádi, sponzoři a týmoví jezdci z Opel Handy Maratonu 2015. Zúčastní se ale i zástupci dalších firem jako např. ČEZ, Generali Investments, ATComputers, AUTOCONT, Craft, MODelektronik… Díky dohodě s Nadací ČEZ bude Radek najíždět kilometry v rámci EPP – pomáhejte pohybem a mezi tři subjekty z Novoměstska bude rozděleno víc než 100 000 Kč. A kolik se vybralo na Kapku naděje v souboji s pevností Boyard? Na to si musíte počkat v televizi za čtrnáct dnů. I na to, jak vypadá letošní charitativní kalendář DebRa, jehož koupí můžete na dobrou věc přispět i Vy!

 

 

Plánované expedice Koruny Světa 2017 – Austrálie a Antarktida.

 

Zdroj: Radek Jaroš