České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Radek Jaroš a Petr Mašek na vrcholu Denali!

Cesta za Korunou světa se rozeběhla úspěšně – Radek Jaroš se svým tradičním parťákem Petrem „Miskou“ Maškem zdolali tuto nelehkou horu - nejvyšší vrchol Severní Ameriky. Z Denali (6190 m) tak přišla dobrá zpráva po velmi smutné události, která postihla jiný český tým – tragický pád Pavla Michuta na lyžích v Messnerově kuloáru.

 

Oba borci protřelí osmitisícovými vrcholy si na Denali hrábli – přeci jen extrémní mrazy, vítr a také oproti jiným pohořím méně kyslíku v atmosféře se nezapře – více Radek ve zprávě pro Radiožurnál: „Teď jsme strašně dobitý, protože to převýšení je dvatisíce metrů nahoru. Teď jsme se vrátili do pátýho vejškovýho tábora, kde nám půjčili stan kluci z český expedice.“

 


Radek Jaroš a Petr "Miska" Mašek na tiskové konferenci před odletem

 

Koruna světa je nový projekt Radka Jaroše, jehož cílem bude postupně stanout na nejvyšších vrcholech všech sedmi kontinentů světa: Mt. Everest (8848 m), Aconcagua (6961 m), Denali (6194 m), Kilimanjaro (5895 m), Elbrus (5642 m), Mount Vinson (4892 m), Carstensz Pyramid (4884 m) a Mount Kosciusko (2228 m). Více také v reportáži z tiskové konference den před odletem.