České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

R. Messner dokončuje film o výstupu na Mt. Everest – česká premiéra na MFA 2018!

Třetí režisérský kousek legendárního horolezce Reinholda Messnera pojednává o senzačním prvním výstupu na Mt. Everest (8848 m) bez použití umělého kyslíku, který se mu podařil společně s Peterem Habelerem 8. května 1978. Letos si připomínáme 40. výročí od tohoto průlomového momentu v dějinách alpinismu (viz také unikátní materiál v právě vycházejícím lidé&HORY 2/2018). Právě toto jubileum bylo hlavním motorem k nastartování celého filmového projektu, jehož se chopila rakouská televize ServusTV. Dokument bude mít název „Mount Everest – Der letzte Schritt“ (Der letzte Schritt = poslední krok). Cílem je zachovat co největší autenticitu – herci mají stejnou výstroj a výzbroj, jakou Messner s Habelerem používali a celý film je dokonce natáčen na 16 mm pás. Reinholda Messnera hraje jeho syn Simon Messner a Petera Habelera Simonův kamarád Philipp Brugger. Premiéra filmu proběhne na ServusTV večer v den jubilea (tedy 8. 5. 2018), její součástí bude i talkshow s oběma legendami. Česká premiéra se uskuteční v listopadu na Mezinárodním festivalu alpinismu Praha 2018!

 


R. Messner se synem Simonem při natáčení

 

Malé historické ohlédnutí:

Prvním velkým počinem Reinholda Messnera a Petera Habelera (dvojice později přezdívané „Dream Team“) byl prvovýstup ve východní stěně šestitisícovky Yerupaja (6121 m) v Andách. V roce 1974 spolu přelezli severní stěnu Eigeru v rekordním čase pod 10 hodin. Rok poté prostoupili ve dvojici s lehkými batohy severozápadní stěnou na vrchol Gasherbrummu I (8068 m). Jako prvním na světě se jim tenkrát podařilo zdolat osmitisícovku alpským stylem.

 


R. Messner & P. Habeler

 

Největší okamžik jejich společné kariéry přišel o tři roky později, kdy oba stanuli jako první lidé na vrcholu Mount Everestu (8848 m) bez použití kyslíku. Expedice Rakouského Alpenvereinu měla celkem 12 členů (Wolfgang Nairz, Oswald Ölz, Raimund Margreiter, Peter Habeler, Franz Oppurg, Helmut Hagner, Reinhold Messner, Hanns Schell, Robert Schauer, Horst Bergmann, Josl Knoll a Němec Reinhard Karl). Habeler a Messner měli v tomto týmu speciální pozici pro splnění svého projektu. Vedoucím expedice byl dlouholetý přední rakouský alpinista z tyrolského Innsbrucku Wolfgang Nairz. Jemu se v rámci expedice podařilo vystoupit spolu se svými kamarády z týmu Horstem Bergmannem, Robertem Schauerem a Sherpou Ang Phu na vrchol Everestu již 3. května. Byl to první rakouský výstup na nejvyšší vrchol světa. Expedice pod vedením W. Nairze byla tedy mimořádně úspěšná – po prvním rakouském výstupu na vrchol se podařila další senzace, která měla celosvětový ohlas – Habeler a Messner to zvládli bez použití kyslíku.

 


Legendární horolezci a herci (též výborní alpinisté), kteří je hrají ve filmu

 

Zdroj: lidé&HORY, Alpin.de