České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přední současní alpinisté Scott Adamson a Kyle Dempster zmizeli na Orge II

Dvojnásobný držitel ocenění Piolet d’Or Kyle Dempster (33) a jeho spolulezec Scott Adamson (34) patří k předním zástupcům světové alpinistické špičky. Na letošní léto si vybrali cíl hodný jejich pověsti horolezců posunující limity – přelez monumentální a do dnešní doby nepřelezené severní stěny karakoramského štítu Orge II (6980 m). Naposledy byla dvojice spatřená zhruba v polovině stěny jejich kuchařem 21. srpna 2016. Následující den se hora zahalila do mraků a přišla perioda velmi bouřlivého počasí. Rodiny obou horolezců ihned zorganizovaly pátrací akci, do níž se zapojila celosvětová alpinistická komunita. Záchranné akce ale hatilo velmi špatné počasí. Teprve 3. září byl možný průlet kolem stěny. Let dvou helikoptér byl mimo jiné koordinován i Thomasem Huberem, který se svým bratrem letos také odjel na expedici do Pákistánu, konkrétně na Latok. Bohužel ve stěně nebyly objeveny žádné stopy života. Z důvodu značného nebezpečí pátracích akcí bylo nakonec celé pátrání po dvojici amerických alpinistů ukončeno v neděli 4. 9. 2016.

 


1 - linie výstupu K. Dempstera a S. Adamsona severní stěnou Orge II (6980 m) v roce 2015,
2 - sestupová linie, R - místo pádu, foto: K. Dempster / Alpine Journal

 

Kyle Dempster vstoupil do povědomí širší alpinistické veřejnosti velmi obtížnými výstupy a prvovýstupy doma v Severní Americe, zejména na Aljašce. V roce 2010 získal nejprestižnější trofej oceňující výstupy roku – Zlatý cepín (Piolet d’Or). Cenu dostal za prvovýstup na Xuelian West v Číně, který uskutečnil společně s Jedem Brownem a Brucem Normandem v roce 2009. V následujících letech přidal několik excelentních výstupů v pohoří Minya Konka na západě Číny včetně východní stěny Mount Edgar (6618 m). Tento výstup mu zajistil nominaci na Piolet d’Or. V roce 2012 prostoupil se slovinským horolezcem Urbanem Novakem panenskou východní stěnou karakoramské K7. Posléze tato dvojice přidala prvovýstup jižní stěnou Ogre (Baintha Brakk), 7285 m. Jednalo se zároveň teprve o třetí výstup na tuto sedmitisícovku. Za tento výkon byl Dempster podruhé oceněn v soutěži Piolet d’Or.

 

Scott Adamson proslul coby excelentní lezec na Aljašce, v NP Zion a rovněž v Himálaji a Karakoramu. Například v roce 2013 uskutečnil s Christopherem Wrightem dva prvovýstupy na dva 6500 m vysoké vrcholy v Nepálu: Lunag West a Pangbuk North. Dále vystoupil novými cestami na aljašské velikány Mooses Tooth a Mount Huntington. Adamson byl rovněž specialistou na více délkové lezení v Zionu. V roce 2015 se s Dempsterem poprvé pokusili o přelez severní stěny Ogre II, Adamson si asi 100 metrů pod vrcholem zlomil nohu. Dvojice pak absolvovala až neskutečný sestup zakončený stometrovým pádem na ledovec. Jejich přežití se rovnalo zázraku, v něco podobného nezbývá než doufat i nyní, i když šance jsou dle znalců mizivé…

 

zdroj: Planetmountain.com