České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pravda o výstupu Pavla Trčaly na Mt. Everest v roce 2005

Pavel Trčala – jméno skloňované v mnoha pádech a v především negativních zprávách. Takto jsme jej znali dejme tomu celé dva roky po návratu z jeho expedice na Mt. Everest (8848 m). Po fázi obviňování, pohrdání sportovním výkonem a několika letech ticha se Pavel Trčala dostal opět ke slovu. Po dlouhé době mu bylo dáno oficiální – soudní – cestou za pravdu.

Tenkrát sedmadvacetiletý Pavel Trčala vystoupil v roce 2005 na Mt. Everest (s využitím prakticky nefunkční kyslíkové lahve). Stal se tak doposud nejmladším českým (i československým) horolezcem, kterému se to podařilo, a je také prvním, kdo část hory (z C2 do BC) sjel na lyžích. Tento mimořádný sportovní čin byl však uznán až v roce 2016, přestože nepopiratelné důkazy o dosažení vrcholu předložil hned po návratu z expedice. Více k tomuto  Pavel Trčala: „Na fotografiích z  vrcholu jsem nalehko, pouze ve fleesové bundě, a tak vrcholové snímky byly označeny za fotomontáž. Rozjela se mediální smršť a mé jméno začalo figurovat ve výrocích plných obvinění, výsměchu a pochybností. Boj za pravdu jsem nikdy nevzdal a po více než deseti letech vyhrál soud, který můj výstup uznal a nařídil uveřejnění omluvy v celonárodním deníku, který mě nejvíce dehonestoval.“

Důkazy o výstupu na vrchol jsou nepopíratelné - Pavel je totiž kromě vlastních fotografií i na vrcholových záběrech focených Korejcem Kim Geun Saengem a známým španělským himálajistou Jesusem Callejou. Pavlovi se omluvila již celá řada lidí, kteří se zapojili do zpochybňování výstupu na vrchol bez použití péřovky. Mezi nimi je například i Radek Jaroš. Velmi zajímavý materiál s Pavlovými vzpomínkami na expedici i na to, co se strhlo po ní, si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu lidé&HORY (1/2017).