České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pořádná zima přinesla velkou úrodu mixových a ledolezeckých prvovýstupů

Po několika letech zavítala do Evropy pořádná zima, která přinesla v Alpách a Dolomitech špičkové podmínky pro lezení na ledu. Využilo jich hned několik šikovných lezců, aby zaťali hroty maček a cepínů do panenského terénu. Zde je přehled několika významných prvovýstupů:
 

V dolomitském údolí Val Trementina (skupina Pagabella) přelezli ve dnech 22.-23. 1. 2017 novou cestu Italové Luca Caldini, Giordano Faletti, Mattia Piffer a Stefano Vulcan. Celkem 130 m dlouhá cesta se jmenuje Happy Ending a její obtížnost je VI, Wi 5+.


 

Ve skvostný ledolezecký amfiteátr se letos proměnil vodopád Slap Peričnik, který se nachází přímo pod nejvyšší slovinskou horou Triglav. Příležitost přelézt zajímavé cesty na této známé (momentálně zamrzlé) turistické atrakci si nenechal v lednu ujít ani přední slovinský alpinista Aleš Česen, který zdejší ledopád poprvé a do letoška naposledy přelezl v roce 2002 spolu se svým otcem – známým horolezcem, po němž je pojmenovaná cesta na K2.


 

Dvojice špičkových alpinistů Michi Wohlleben a Lukas Binder zase prokázala své dovednosti v Ehrwaldu, přímo pod nejvyšší horou Německa Zugspitze. Wohlleben, který novou 200 m dlouhou mixovou cestu Stirb langsam („umírej pomalu“, M11+/WI6+) považuje za linii snů, pracoval v cestě od roku 2009. Teprve letos natekly ledy tak, aby se dala přelézt – navíc oba to dali 17. 1. 2017 volně, takže v této obtížnosti skvělý výkon!


 

Enrico Mosetti a Tine Cuder přelezli 24. 1. 2017 nový ledopád na italské straně Julských Alp v údolí Valbruna nedaleko Tarvisia. Padesátimetrový prásk nazvali Panta rei, obtížnost odhadují na M8-WI6 X.


 

Také mezi lezci velmi dobře známé údolí Valle dell Orco na jihu italského Národního parku Gran Paradiso se letos dočkalo ledolezeckého prvovýstupu. Postarali se o to 21. 1. 2017 domácí lezci Marco Appino a Umberto Bado. Na cestě Vanessa neire robe (III/5+/ M9/A0/R, 150 m) pracovali od roku 2010, letos se dala poprvé přelézt.

 

Zdroj: Planetmountain.com