České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Podzimní sezóna na osmitisícovkách slibuje několik zajímavých projektů

Na rozdíl od minulých sezón bude na podzim rušno i na Mt. Everestu, zajímavé expedice se ale chystají i na Lhotse či Dhaulagiri.


Polská expedice směřující do BC pod Mt. Everestem a Lhotse

Jednoznačně nejvíce sledovanou výpravou na Mt. Everestu (8848 m) bude ta z Polska. Jak jsme již informovali, Andrzej Bargiel, první člověk v historii, který sjel na lyžích z K2, by rád nazul lyže i na vrcholu nejvyšší hory světa (po výstupu bez použití umělého kyslíku). Základní tábor bude sdílet společně se skupinou krajanů pod vedením Marcina Kaczkana. Ti chtějí vystoupit na Lhotse v rámci přípravy na pokus o zimní prvovýstup na K2. Součástí týmu je i Rafal Fronia, který se pokusí i o výstup na Everest bez použití umělého kyslíku. Velmi zajímavou zprávu přinesl deník The Himalayan Times, který zjistil, že v okolí Everestu podniká jisté aktivity i legendární skyrunner a rekordman Kilian Jornet. Z jeho tábora přišla jen stručná zpráva, že pokud Kilian něco podnikne, bude o tom informovat, až když bude mít projekt úspěšně za sebou. Z větších komerčních expedic potvrdila podzimní termín zatím jen jedna (agentura Madison Mountaineering), čili i jmenovaní borci si například při zajišťování cesty přes ledopád Khumbu budou muset slušně máknout.

Dhaulagiri (8167 m) se dá označit za osudovou horou již osmdesátiletého Španěla Carlo Sorii. Je to poslední osmitisícovka, která mu zbývá do konce Koruny Himálaje (všech 14 vrcholů nad 8000 m). Na tento podzim ohlásil Soria jeho již devátý pokus!


Nirmal Purja (uprostřed) míří se svým týmem Šerpů pod Manaslu

Na Manaslu (8156 m) je letos na podzim dalším cílem pro Nepálce Nirmal Purju, jehož cílem je pokusit se vystoupit na všech čtrnáct osmitisícovek za pouhý jeden rok. Nutno podotknout s využitím týmu Šerpů a umělého kyslíku. Manaslu by byla jeho již dvanáctým zářezem v této bleskové akci.