České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pod K2 je expedice, v níž hned tři horolezci by po výstupu dosáhli Koruny Himálaje – mezi nimi je i Gerlinde Kaltenbrunner

Rakouská horolezkyně – právem považovaná za nejlepší výškovou lezkyni současnosti – se vrátila pod obávanou „ká dvojku“, která ji na vrchol nepustila již třikrát a která ji jako jediná osmitisícovka chybí do Koruny Himálaje. Pokud se Gerlindě Kaltenbrunnerové podaří výstup na 8611 m vysoký vrchol, stane se první ženou na světě, která zdolala všechny osmitisícovky bez použití umělého kyslíku.

Na expedici ji doprovodí její manžel Ralf Dujmovits (první německý horolezec, který vystoupil na všech 14 osmitisícovek – vedoucí této expedice), dvojice Kazachů Maxut Zhumayev a Vassily Pivtsov, Polák Darek Zaluski, který by měl na K2 natočit film a také Argentinec Tommy Heinrich, jehož hlavním úkolem bude fotodokumentace. Projekt, jehož se účastní tři horolezci s 13 osmitisícovkami na kontě (kromě Gerlindy i oba Kazachové), výrazně podpořil National Geographic. Zhumayev byl na K2 již šestkrát!

Gerlinde & Ralf

Mezinárodní tým chce na K2 vystoupit méně frekventovanou cestou přes severní pilíř (poprvé tudy vystoupili Japonci v roce 1982 a v roce 1990 cestu zopakovali Američané alpským stylem). Expedice nyní vybudovala předsunutý základní tábor. O dalším počínání tohoto ambiciózního projektu vás budeme informovat.

Zdroje:

www.gerlinde-kaltenbrunner.at

www.bergsteigen.at