České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Plánované prvovýstupy na Shisha Pangmu a Manaslu North – aneb co chystá Ueli Steck a Peter Hámor?

Jarní himálajská sezóna se pomalu rozbíhá a na nejvyšší vrcholy Země vyráží mnoho zvučných jmen. Po právu nejsledovanějšími projekty sezóny bývají pokusy o prvovýstup, přinášíme dva z nich:

 

Shisha Pangma (8027 m)

Na nejnižší ze čtrnácti osmitisícovek se po pěti letech vrátí švýcarská mašina Ueli Steck, který si za parťáka tentokrát vybral velmi zkušeného alpinistu z Mnichova Davida Gottlera. Ueli vytvořil v roce 2011 rychlostní rekord, když jižní stěnou Shisha Pangmy „vyběhl“ z BC na vršek za 10,5 h. A tehdy se také zrodil jeho letošní plán: „Tenkrát jsem objevil nad ledovcem přímou linii v této 2000 m vysoké stěně.“ Na expedici, jejímž cílem bude prvovýstup v jižní stěně, vyráží tato silná dvojice na konci března.


Nová cesta v jižní stěně Shisha Pangmy, o kterou se Ueli a David letos pokusí

 

 

Manaslu (8163 m), Manaslu North (7157 m)

Cílem slovenské horolezecké legendy Petra Hámora bude osmá nejvyšší hora světa a sousední sedmitisícová kráska Manaslu North. Loni se ještě před výstupem zranil v BC, čímž se mimo jiné vyhnul i ničivému zemětřesení. Dokončit jeho prvovýstup na Manaslu North mu pomůže krajan Michal Gabriš a také tradiční rumunský parťák Horia Colibasanu. O prvovýstup se chtějí pokusit alpským stylem, aklimatizovat se budou na normální výstupové cestě na Manaslu.

Manaslu North

 

Držíme palce!

 

Informace z expedic budeme sledovat a čtenářům našeho webu předkládat.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.com, Peterhamor.sk, lidé&HORY