České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Piolets d'Or 2017: zlaté cepíny za výstup roku pro Brity a Rusy

Ocenění Piolets d'Or 2017 (zlaté cepíny) za nejvýznamnější výstupy roku 2016 získali Britové za prvovýstup na sedmitisícovku v Tibetu a Rusové za novou cestu v severní stěně šestitisícovky v indickém Himálaji. Ocenění za celoživotní přínos si převzal Jeff Lowe.

Špičkoví angličtí alpinisté Nick Bullock a Paul Ramsden využili mimořádné nabídky permitu na neprobádaný vrchol Nyainqentangla South East (7046 m). Ve dnech 2. až 8. října 2016 se jim podařil hodnotný výstup alpským stylem v severní stěně (ED+, 1600 m). Více také ZDE.


červeně - výstupová trasa, modře - bivaky, zeleně - sestupová trasa

 

V září 2016 prostoupili ruští horolezci Dmitry Golovchenko, Dmitry Grigoriev a Sergey Nilov impozantní severní stěnou Thalay Sagar (6904 m) v indickém Gahrwalském Himálaji. Trojice Rusů novou 1400 m dlouhou cestu v centrální části stěny (s průměrným sklonem 71°) přelezla velmi hodnotným stylem – na jeden zátah bez použití závěsných plošin. Přelez cesty Moveable feast (ED2, M7, WI5, 5c – volně, A3) zvládli za osm dní. Sestoupili cestou prvovýstupců z roku 1979. Více také ZDE.

 

V Grenoblu byla udělena také dvě čestná uznání: Američané Colin Haley a Alex Honnold jej získali za traverz skupiny Cerro Torre v Patagonii a Korejci Chang-Ho Kim, Suk-Choi Mun a Park Yong-Joung za novou cestu v jižní stěně Gangapurny (7455 m).


Cenu za životní přínos si převzal legendární americký alpinista Jeff Lowe (66), který se proslavil mnoha špičkovými: 1974 – první přelez (s Mikem Weissem) ledopádu Bridal Veil v Coloradu (považováno za milník moderního ledolezení), 1979 – sólo přelez nové cesty v jižní stěně Ama Dablam, 1991 – jeden z nejuznávanějších alpinistických výkonů všech dob: nová cesta „Metanoia“ v severní stěně Eigeru, kterou přelezl sólo a bez nýtů (více ZDE). Od roku 1967 vede se svými dvěma bratry známou firmu na výrobu outdoorového vybavení (zejména batohů) Lowe Alpine. Dnes je tento rodák z Utahu upoután na invalidní vozík, protože ho před šestnácti lety postihlo vážné neuro-degenerativní onemocnění. Jeff Lowe se tak zařadil po bok stejně oceněných legend: Walter Bonatti, Reinhold Messner, Doug Scott, Robert Paragot, Kurt Diemberger, John Roskelley, Sir Chris Bonington a Wojciech Kurtyka.


 

Zdroj: www.pioletsdor.net, lidé&HORY