České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Peter Hámor se pokusí jako první Slovák dokončit Korunu Himálaje – odjel na Dhaulagiri

Přední slovenský himálajista Peter Hámor odletěl 10. března do Nepálu společně s Michalem Gabrižem, Michalem Sabovčíkem, Tomášem Petríkem, v Nepálu se k nim připojí Ján Šustr. Hlavním cílem expedice bude sedmá nejvyšší hora světa Dhaulagiri, jediná ze čtrnácti osmitisícovek, na kterou Hámor ještě nevystoupil. Pokusí se tak dokončit Korunu Himálaje, což se zatím žádnému Slovákovi nepodařilo (z Čechů tuto sbírku zkompletoval Radek Jaroš výstupem na K2 v roce 2014).


Dhaulagiri znamená "Bílá hora"

 

Dhaulagiri (8167 m), která byla do roku 1838 považována za nejvyšší horu světa, se k nebi vypíná poblíž nepálsko-tibetské hranice. Své okolí výrazně převyšuje – světově unikátní je zejména vertikální rozdíl 7000 m mezi vrcholem a řekou Kali Ghandaki. První výstup na vrchol se podařil členům mezinárodní expedice 13. května 1960 – na vrcholu stáli jako první Rakušan Kurt Diemberger, Němec Peter Diener a Švýcaři Albert Schelbert a Ernst Forrer, spolu se Šerpy Nawang Dorje a Nima Dorje. Na vrchol dnes vede již přes deset různě obtížných cest s několika variantami.


Klasická výstupová cesta prvovýstupců

 

Expedice, která by se měla vracet až 2. června, se bude nejprve aklimatizovat výstupy v regionu Solo Khumbu, kde si také neklade malé cíle – více už Peter Hámor: „Pred týmto výstupom (pozn.: na Dhaulagiri), ktorý je hlavným cieľom tohtoročného projektu Himalayadventure MMXVII plánujeme stráviť niekoľko týždňov v nádhernom údolí Solo Khumbu a v oblasti najvyššej hory Mount Everestu, kde by sme chceli vystúpiť na niekoľko „nižších“ hôr, z ktorých najvyššou, najvýraznejšou a horolezecky najzaujímavejšou je jednoznačne sedemtisícová Pumori (7161 m).“

Slovenským horolezcům držíme palce a o jejich působení v nepálském Himálaji vás budeme průběžně informovat.

 

Zdroj: Peterhamor.sk, lidé&HORY