České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Přední světová freeriderka a účastnice MFA 2014 v Praze Matilda Rapaport zahynula v lavině

S velkým zármutkem jsme přijali zprávu o úmrtí Matildy Rapaport velmi sympatické mladé lyžařky, která posunovala hranice lidských možností na těch nejprudších svazích světa. Osudnou se jí ve čtvrtek 14. 7. 2016 stalo natáčení dalšího z filmů o extrémním lyžování, během kterého ji strhla velká lavina. Nehoda se stala v andském resortu Farellones nedaleko Santiaga, chilského hlavního města. Dle mnohých zpráv zůstala Matilda uvězněná pod sněhem okolo 30 minut. Po nehodě byla převezena do nemocnice, kde podlehla poškozením mozku způsobeným nedostatkem kyslíku.

 

Matilda Rapaport (29. 1. 1986 – 18. 7. 2016), foto: Jan Holomek

 

Matilda Rapaport byla ve světě freeridu uznávanou a velmi oblíbenou jezdkyní, která okolí okouzlovala svým skvělým uměním na lyžích, ale i širokým úsměvem. Sympatická rodačka ze Švédska zaznamenala mnoho úspěchů v závodech – v roce 2011 vyhrála seriál „Scandinavian Big Mountain Championships“, v roce 2013 vyhrála finálový a nejprestižnější závod světové série „Freeride World Tour“ ve Verbier. V posledním ročníku této světové série skončila na čtvrtém místě. Matilda natočila řadu uznávaných freeski filmů včetně ryze ženského Shades of Winter, Pure. Ve Stockholmu dokončila magisterské studium managementu a začala žít střídavě ve Švédsku a ve švýcarském Engelbergu. Matildě bylo 30 let a pouhé tři měsíce před osudnou nehodou si vzala za manžela Mattiase Hargina, známého švédského lyžaře působícího ve světovém poháru alpského lyžování (vítěz slalomu v Kitzbühelu, 2015).

 


Matilda Rapaport (SWE) a Snadra Lahnsteiner (AT) při přednášce na MFA 2014, foto: Jakub Müller

 

Matilda Rapaport byla jednou z hvězd Mezinárodního festivalu alpinismu Praha 2014. V lidé&HORY 1/2015 vyšel rozhovor s ní a její kolegyní Sandrou Lahnsteiner.

 

Zde je pár vybraných otázek:

 

Jaké byly tvézačátky na lyžích? Závodila jsi i v alpském lyžování?

 

Pocházím z lyžařské rodiny, takže rodiče mě na lyže postavili hned, jak to bylo možné. Co vím, tak ve třech letech už jsem byla schopná sjet kopec sama. Závodit ve sjezdovém lyžování jsem začala asi v devíti. Bydleli jsme ve Stockholmu a velmi často vyráželi na sever do hor, nejčastěji do Åre, kam jsem se v patnácti letech přestěhovala kvůli studiu na lyžařské akademii. Postupem času mě chytly sjezdy, protože mě přitahovala rychlost a z ní pramenící adrenalin. Obojí jsem potom našla i mimo upravené sjezdovky. Freeride mě dostal ještě víc a začala jsem se mu věnovat profesionálně.

 

Čeho se nejvíce bojíš při lyžování?

 

Jednoznačně vnějších faktorů, které nedokážeš ovlivnit nebo jen velmi málo. Samozřejmě to jsou zejména laviny. Snažíme se riziko minimalizovat, jak jen to jde, ale příroda má velkou moc a je někdy nevyzpytatelná. Freeriding je prostě rizikový sport a člověk se s nebezpečím musí umět vyrovnat.

 

Kromě natáčení filmů také závodíš.

 

Ano, jezdím pravidelně světovou sérii Freeride World Tour. Jsem ráda, že můžu být součástí těchto závodů a zároveň vedle toho točit videa. Obojí má něco do sebe a tuhle kombinaci si fakt užívám.

 

A jak si v této sérii vedeš?

 

Loni jsem skončila na celkovém pátém místě. Po prvních dvou závodech jsem vedla, ale potom přišel nevydařený závod s těžkým pádem na konci. To mě trochu rozhodilo. Konkurence na Freeride World Tour je rok od roku větší a musíš jezdit opravdu na hraně svých možností. Bez toho tam nelze pomýšlet na úspěch.

 

A kde sis užila nejvíce zábavy?

 

Všude bylo krásně, ale Aljaška je prostě jiná a neopakovatelná. Já jsem natáčela právě tam a potom v Evropě v Alpách. Tam jsem doma, nebo skoro doma. Žiju ve Švédsku a evropské hory znám celkem dobře. Všude je dost lidí a v tom je Aljaška odlišná – je to ryzí divočina! Kromě toho tam zdoláváš fakt pekelně prudké svahy. Když máš dobrý sníh, kterým je Aljaška pověstná, a vymyšlenou zajímavou linii, je to prostě nejvíc.

 

V myšlenkách na Matildu a její blízké

redakce

lidé&HORY