České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Oslava cyklistiky v Korutanech

Nejjižnější rakouská spolková země, je skvělou volbou pro každého cyklistu, ať už v rukou svírá raději řidítka horského kola, sjezdového či silničního speciálu! Jednou z příjemných destinací pro cyklisty v Korutanech je jezero Faaker See, zvláště v době, kdy se v nedalekém Villachu koná Alpe-Adria-Bike Festival.

 


Nad údolím řeky Gail, © Herwig Kamnig / www.bikefex.at

 

Faaker See

Faaker See leží ve výšce 550 m na jihu Korutan, pouhých 5 km od hranic se Slovinskem a 6 km od hlavního města regionu Villach. Jezero je dlouhé zhruba 2 km a široké asi 1,7 km. Faaker See je pátým největším jezerem v Korutanech. Maximální hloubka jezera se pohybuje okolo 30 m. Uprostřed jezera je také poměrně velký ostrov, na kterém byl postaven hotel. Obzoru nad jezerem dominuje skalnatý vrchol připomínající svým tvarem sopku - Mittagskogel (2145 m).


Mittagskogel (2145 m)

 

 

Adrenalin za řidítky

Na prosluněné jižní straně Alp na ně čeká pestrá nabídka tras všech stupňů obtížnosti a typů terénů. Kromě sportovních výletů na vrcholy hor se mohou vydávat na klidné výlety kolem jezer anebo naopak i na tak extravagantní výlet, jakým je bikerská túra s čelovkami do nitra hor. K dalším velkolepým atrakcím patří bezpochyby novinka z minulého roku. V roce 2015 byla totiž na hoře Petzen otevřená 12 km dlouhá a tím i nejdelší downhillová trať v Evropě s názvem „Flow Country Trail“. A „Single-Trail“ na jižní straně Petzenu dokáže bikerům rovněž pořádně zvýšit hladinu adrenalinu v krvi. Cyklisté mohou hojně využívat i služeb profesionálních průvodců v dané oblasti, kteří je budou bezpečně doprovázet, a sice často i do míst, která by jim jinak zůstala skryta. Jedním z takových průvodců je i Herwig Kamnig, který má nejvyšší licenci, školí ostatní bikery, vede oddíl Radlager (www.radlager-mtb.at) a provozuje bikovou školu Bikefex (www.bikefex.at).

Fotografie z túry s Herwigem Kamnigem (zelené triko):


© Herwig Kamnig / www.bikefex.at
 


© Herwig Kamnig / www.bikefex.at

 

MTB přes tři země

„Okruh třemi zeměmi“ je název překrásného jednodenního bikerského výletu na trase, která tvoří nový úsek cyklotrasy Alpe-Adria. Od břehů tyrkysově zeleného jezera Faaker See se vyjíždí do horského sedla Jepca a dále pak přes hranice do Slovinska. U střediska Kranjska Gora čeká na bikery atraktivní sjezd, který jim bezpochyby výrazně zvýší hladinu adrenalinu v krvi. Jeho trasa totiž vede z velké části po lyžařské sjezdové trati, na níž se v zimě jezdí soutěže Světového poháru. Poté se pokračuje pohodlným a klidným tempem do Planice a dále až do italského Tarvisia. Zde se rozhodně vyplatí udělat si přestávku u břehů až neskutečně krásných jezer Laghi di Fusine. Okruh třemi zeměmi představuje unikátní bikerský zážitek v unikátní Alpsko-Jadranské oblasti. Tato trasa se jezdí také v rámci bikerského festivalu Alpe-Adria a je považována za nejfrekventovanější trasu pro horské cyklisty v Korutanech.



 

Alpe-Adria-Bike Festival

Letos se od 17. do 19. června konal již 3. ročník oblíbeného bikerského klání s názvem „Alpe-Adria-Bike Festival“. Koncepce této sportovní akce do značné míry kopíruje koncepci náročného a stále oblíbenějšího triatlonu Ironman, jehož se účastní jak amatérští atleti, tak i profesionální sportovci. Několikadenní festival cyklistického sportu uspokojí cyklisty všech typů a všech věkových kategorií. Hlavními závody festivalu jsou dva maratony pro horská a silniční kola vedoucí přes území hned tří zemí: Rakousko, Slovinsko a Itálie. Silniční závod „Alpe-Adria Giro“ meří celkem 165 km a překonává 2300 m, alternativou je trochu kratší okruh „Alpe-Adria Medio Giro“ s délkou 94 km a převýšením 1950 m. Trasa dlouhého okruhu: Villach (501 m) – Tarvis (750 m) – Cave del Predil (906 m) –  Predil Pass (1156 m) – Bovec (460 m) – Vršič Pass (1611 m) – Kranjska Gora (810 m) – Villach. Pro bikery je připraven maraton „Alpe-Adria-MTB-Giro“ na 81 km s převýšením 1770 m. Ten vede souběžně s výše popsanou trasou „Okruh třemi zeměmi“. Více na: www.alpe-adria-bikefestival.com

Fotografie z Alpe-Adria-Bike Festivalu 2016:


© Sportograf.com


© Sportograf.com


© Sportograf.com


© Sportograf.com


© Sportograf.com


© Sportograf.com

 

INFORMACE:

Podrobné informace a prospekty s velkým počtem nabídek na cyklistickou dovolenou v Korutanech jsou uvedeny na webových stránkách www.rad.kaernten.at.

Nejkrásnější cyklistické trasy, navigace GPS, mapy, profily tras aj. je možné si stáhnout z webových stránek www.touren.kaernten.at.

Informace o regionu Villach: www.region-villach.at

Spousta dalších informací o Korutanech: www.korutany.com

 

Připravil: Daniel Polman