České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za himálajskou sezónou v Nepálu – zajímavosti, statistiky

Kolik lidí bylo na Mt. Everestu?

Na základě zápisů oficiálních nepálských organizací a kroniky Miss Hawley vystoupilo letos na nejvyšší vrchol planety celkem 375 lidí z nepálské strany (z toho 195 bylo na vrcholu poprvé) a 131 vystoupilo z Tibetu (z toho 86 bylo na vrcholu poprvé). V letech 1953-2011 bylo na Mt. Everestu evidováno 5584 výstupů. Mnoho lidí bylo ale na vrcholu několikrát. Počet lidí, kteří stanuli na vrcholu, je dnes 3448. Kromě Mt. Everestu působilo na dalších nepálských osmi-, sedmi- a šestitisícovkách celkem 63 expedic. Vedle domácích Nepálců měli na svazích nepálských hor největší zastoupení Američané (126), Indové (48) a Britové (36). Zřejmě kvůli ničivému zemětřesení letos došlo ke značnému snížení počtu japonských horolezců.

Naprosto odlišné podmínky na Mt. Everestu od ostatních osmitisícovek dokazuje fakt, že 60% všech členů expedic tvořili Šerpové (High Altitude Climbing Sherpas) a pouze 40% jejich klienti a horolezci. Na dalších osmitisícovkách byl tento poměr 38% Šerpů a 62% horolezců. Celkem se na nepálské hory vydalo 465 lidí s podporou 229 Šerpů, 265 kuchařů a dalších pomocníků v base campech a asi 8631 nosičů.

Na nepálských osmitisícovkách se uskutečnilo hned několik rekordů:

  • Apa Sherpa, vedoucí lezecké sekce expedice Eco Everest Expedition 2011, vystoupil 11. 5. 2011 již po 21. na vrchol Mt. Everestu.
  • Phurba Tashi Sherpa zase posunul světový rekord v počtu výstupů na osmitísícovky, kterých už má na kontě 28: Everest 19x (nejvíce výstupů po Apa Sherpovi), Cho Oyu 5 x, Manaslu 2 x, Shishapagma 1x a Lhotse 1x.
  • Švýcarský extrémní horolezec Ueli Steck zdolal vrchol Shisha Pangmy sólo výstupem jihozápadní stěnou v čase pouhých 10,5 h.
  • Chhurim Dolma Sherpa se stala první ženou na světě, která stanula na vrcholu Everestu během jedné sezóny dvakrát (12. a 19. 5.).
  • Mingma Sherpa se stal prvním Nepálcem, který zdolal všech 14 osmitisícovek. Jeho posledním vrcholem byla 20. 5. Kangchenjunga.

 

Apa Sherpa - po jednadvacáté na vrcholu Mt. Everestu

Nejvyšší hory mají i své oběti...

Nejvíce z nich (4) má na svém kontě Everest, po jedné oběti pak má Cho Oyu, Makalu a Manaslu.

Zdroj: Ang Tshering / Asian Trekking