České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Odstartovaly zimní expedice na osmitisícovky

Hlavní pozornost zimní sezóny 2017 v Himálaji se bude upírat ke dvěma horám: Mt. Everestu (8848 m) a Manaslu (8163 m), na nichž se uskuteční velmi ambiciózní expedice. Na nejvyšší horu světa s cílem v podobě zimního výstupu bez použití umělého kyslíku vyráží Španělé – himálajista a specialista na zimní výstupy Alex Txikon a extrémní lyžař Carlos Rubio. Více o jejich projektu jsme již psali ZDE. Dvojice španělských dobrodruhů, včetně dvoučlenného filmového týmu, se již přihlásila z Kathmandu, odkud se přesunou do regionu Khumbu.


Zleva: Alex Txikon (35) a extrémní lyžař Carlos Rubio (28)


 

Neméně ambiciózní plán má ledová královna z Francie Elisabeth Revol, která je známá svými extrémními výkony na zimním Nanga Parbatu, kde se dvakrát probojovala do výšky nad 7500 m. Počtvrté na tuto osmitisícovku, která letos zaznamenala senzační zimní prvovýstup, nepojede. Jejím novým cílem je Manaslu. Ráda by se zde totiž pokusila o sólo výstup alpským stylem po normální výstupové trase. Stala by se tak prvním člověkem na světě, který by dokázal zdolat zimní osmitisícovku alpským stylem, navíc sama. Na expedici ji minimálně do BC, možná ale až do C2 doprovodí spolulezec Giambiasi Ludovic. Vše se rozhodne až na místě.


Elisabeth Revol při jednom z letošních aklimatizačních výstupů v Nepálu

 

Eli je známá díky mnoha výkonům. Například v roce 2008 vystoupila v letním období hned na tři osmitisícovky: Broad Peak, Gasherbrum I a Gasherbrum II. Rok poté uskutečnila expedici na Annapurnu s českým horolezcem Martinem Minaříkem, který zde bohužel zahynul při sestupu. Letos by si ráda připsala úspěch na Manaslu, na jehož vrcholu v zimě poprvé a také naposledy stála lidská noha 12. ledna 1984. Stalo se tak zásluhou polské dvojice Maciej Berbeka a Ryszard Gajewski. Naposledy se o zimní výstup na Manaslu pokusili v roce 2015 Italové Tamara Lunger a Simone Moro, jejich pokus ale znemožnily přívaly sněhu. Eli odletěla do Katmandu začátkem prosince, má za sebou již první aklimatizační výstupy a od 24. prosince je na cestě pod Manaslu. Oběma týmům držíme palce, o jejich počínání vás budeme průběžně informovat.

 

Zdroje: Altitudepakistan.blogspot.com, lidé&HORY