České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

O prvovýstup na Gasherbrum I se pokusí silná česká trojice: Marek Holeček, Tomáš Petreček a Ondra Mandula

A dá se říci, že za vše může klíště... Jak jsme vás již informovali, Jirka Pliska a Ondra Mandula měli na letošní sezónu v plánu ambiciózní projekt – průstup západní stěnoy obtížné „skoro osmitisícovky“ Gasherbrumu IV (7925 m). Jenomže jejich plány zhatilo klíště – viz. zpráva Jirky Plisky na Facebooku expedice: „Naše stránka asi bude muset změnit jméno (GIV 2017?) protože - lezení ve Skaláku -> klíště -> 10 dní v nemocnici -> encefalitida -> 3 měsíce rekonvalescence :-( Ondra by to letos musel vyběhnout sám...“ V další zprávě píše: „Ondrovi můžete nakonec držet palce společně s Márou Holečkem a Tomášem Petrečkem v nové cestě na Gasherbrumu I!“

 


Plánovaný prvovýstup v jihozápadní stěně Gasherbrumu I - modře část, která je zatím velká neznámá...

 

České expedici se podařilo vylézt prvovýstupem na osmitisícový vrchol naposledy před osmadvaceti lety, navíc expedičně, nikdy ne alpským stylem. Pokud by se prvovýstup jihozápadní stěnou Marku Holečkovi, Tomášovi Petrečkovi a Ondrovi Mandulovi podařil, půjde o výkon světové extra třídy. Jediný, kdo se kdy o tuto cestu na Gasherbum I (8068 m) doposud snažil, byla legendární dvojce Kurtyka s Kukuzckou. Při pokusu prostoupit horní partií hory ale nakonec přelezli zcela do jižní stěny, kde svůj prvovýstup napojili na cestu Američanů.


Marek Holeček a Tomáš Petreček vzhlížejí ke svému cíli v roce 2015, letos je čeká znovu
 

Pro Marka Holečka je to už čtvrtý návrat za vysněnou linií. První dva pokusy absolvoval se Zdeňkem Hrubým, když z toho druhého v roce 2013 se jeho dlouholetý kamarád a spolulezec nevrátil. Loni ho s Tomášem Petrečkem uvěznilo počasí na dvanáct dní ve výšce nad 7000 m! Letošní posila Ondra Mandula má za sebou mnoho expedic a může se pochlubit např. prvovýstupy (ve dvojici s Jirkou Pliskou) na Uzum Brakk (6422 m) v roce 2013 a na Latok IV (6450 m) v roce 2009. Kvalita týmu je jasná, cíl taky – nezbývá než popřát hodně štěstí, dobré počasí a podmínky ve stěně!

 

Zdroj: www.facebook.com/Gasherbrum-IV a lidé&HORY