České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Novinky ze zimních osmitisícovek

Tým kolem velezkušeného Mingma Gyalje Sherpy dorazil do Pákistánu a je na cestě za svým velkým snem, kterým není nic menšího než historicky první zimní výstup na K2 (8611 m). Nepálský Šerpa, jehož horolezecký deníček obsahuje mimo jiné pět výstupů na Mt. Everest a dva na K2, se rozhodl nepoužít (v jeho případě zcela běžný) kyslíkový přístroj a doslova prohlásil: „Zmáknu to bez něj!“ Velkou motivací pro tohoto horolezce a horského vůdce je i fakt, že by u prvního zimního výstupu byla nepálská vlaječka: „Nepál má osm osmitisícovek a na žádnou z nich nevystoupil jako první v zimě žádný domácí alpinista.“ Více o Mingmovi a členech jeho týmu najdete ZDE.

 


Mingma a spol. v Islamabadu

 

 

Na Broad Peaku (8047 m) se letos objevil legendární Denis Urubko, který tvrdí, že zimní sezóna by se měla posuzovat z pohledu meteorologického kalendáře, podle něhož zima končí posledním únorovým dnem. Zimní prvovýstup Poláků na Broad Peak v roce 2013 tak nepovažuje za „opravdový zimní“. Urubko strávil noc v C1 (6200 m), následně se ale kvůli vytrvalému sněžení musel vrátit do BC.


Denic Urubko v BC pod Broad Peakem (8047 m)

 

S přívaly sněhu bojuje též italská dvojice Simone Moro a Tamara Lunger, jejichž cílem je zopakování (! v zimních podmínkách) doposud jediného traverzu mezi osmitisícovými vrcholy (bez návratu do BC), který mezi Gasherbrumem I (8080 m) a Gasherbrumem II (8035 m) v roce 1984 uskutečnili Reinhold Messner a Hans Kammerlander. Na úpatí Gasherbrumu II se pokouší projít nebezpečným labyrintem ledovce Gasherbrum Glacier. Kvůli sněhu požívají i sněžnice. Mrazy prý dosahují až -30 °C.


Simone Moro a Tamara Lunger si razí cestu na Gasherbrumu II (8035 m)

 

Německý alpinista Jost Kobusch se chce pokusit o výstup na Mt. Everest (8848 m) v zimním období, samozřejmě bez použití umělého kyslíku a navíc zcela sám. V polovině prosince dorazil pod Mt. Everest a rozhodl se, že se pokusí vystoupit k vrcholu po extrémně náročné cestě přes Západní hřeben, přetraverzuje do severní stěny a ve finále prostoupí technicky velmi obtížný Hornbeinův kuloár. Kobusch zatím dosáhl C1 (cca 6000 m). Více o tomto odvážném projektu najdete ZDE.

Horkou novinkou je výprava specialisty na zimní výstupy Alexe Txikona, která je na cestě z Lukly do BC. Cílem početné španělské expedice bude dvojkombinace Ama Dablam a Mt. Everest, na který se na rozdíl od Kobusche chystá po normálce přes Jižní sedlo.

 

zdroj: Explorersweb.com a lidé&HORY