České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová dimenze hodinek Garmin: Chronos

Garmin Chronos jsou zcela nové, sportovně-outdoorové GPS hodinky známé americké značky. Garmin vycházel z konceptu oblíbeného modelu fénix3, který v případě Chronosů vložil do luxusního pouzdra. Výjimečnost hodinek dokazují nejen použité materiály a design, který je blízký klasickým hodinkám, ale i odpovídající cena, která se pohybuje okolo 30 000 Kč. Řada potenciálních zájemců tak pravděpodobně bude porovnávat nové Chronos se známým a ověřeným modelem fénix3.

Přiznám se, že mám rád hodinky fénix3 a podělím se s vámi o pár zkušeností. Jeden a půl roku jsem používal fénix3 Gray (základní model s minerálním sklem), poté jsem jej vyměnil za fénix3 Silver (safírové sklo). Osobně nevidím rozdíl mezi minerálním a safírovým sklem, a kdybych se dnes rozhodoval, tak bych raději ušetřil a případně koupil ochrannou fólii na displej, nebo lépe – se k fénix3 choval šetrněji. Co se týká barvy, tak Gray je méně nápadný, až decentní. Asi se i lépe hodí k formálnímu oblečení. Musím se však přiznat, že jsem poslední dobou pokukoval po stříbrných fenix3 Silver. Jsou na ruce nápadnější a luneta je odolnější vůči poškrábání. Když se Silver zkombinuje s černým řemínkem, vypadá stejně decentně jako Gray. K Silveru ale mnohem lépe padnou ostatní řemínky, jak barevné silikonové, tak i hnědý kožený. Každý však může mít jiný vkus.

Model fénix Chronos vychází z modelu fénix3. V podstatě nepřidává žádné funkce, hodinky jsou „jen" zabaleny v jiném pouzdře. Pokud se budete rozhodovat rozumem, tak není moc důvodů, proč si Chronos pořídit – tedy, dokud je tak jako já, nepřipnete na ruku. Fénix3 pokládám za sportovní hodinky, které se dají nosit na ruce celý den, a to i v práci ke košili. Chronos jsou však oproti fénix3 ještě blíže klasickým hodinkám a dá se s nimi i plnohodnotně sportovat. Tady vidím hlavní rozdíl mezi oběma modely.

 


Při prvním osahání Chronosu mě zaujala nízká hmotnost hodinek. S ohledem na celokovové tělo jsou překvapivě lehké. A to jsem měl k dispozici model fénix Chronos Steel s ocelovým pouzdrem. I proto se dají bez problémů používat i při sportu, včetně plavání. Kovové tělo hodinek je tím hlavním rozdílem oproti tradičnímu modelu fénix3. Hodinky na ruce působí „dospěleji” a na ruce budí oprávněně zájem. U vzorku, který jsem měl k dispozici, jsem nechtěl zkracovat ocelový řemínek. Hodinky jsem proto většinu času používal se sportovním, silikonovým řemínkem. Díky novému systému uchycení je výměna řemínků otázkou pár minut. K výměně navíc není potřeba žádné nářadí. Pohodlné, jednoduché. Možná můžete mít obavy o pevnost úchytu řemínku v extrémních situacích. Ano, fénix3 se šroubovanými osami na tom v podobných situacích bude asi lépe, ale osobně jsem při zkoušení Chronosu o pevnosti uchycení řemínku nezapochyboval.

Kromě věcí uvedených výše mě u Chronosu zaujal optický snímač tepu. Ze zadní stěny hodinek vystupuje méně a je příjemnější, než snímač u modelů řady fénix3 Optic s optickým měřením tepu. Chronos nabízí také silnější fonty číslic zobrazovaných na displeji, díky čemuž je mnohem lépe čitelný. Toto může to být důležitou vlastností pro sportovce s horším zrakem. Čitelnost displeje u Chronosů je srovnatelná s hodinkami Forerunner 920 XT, které v tomto směru považuji za výjimečné.

 

Závěr

Při podrobném srovnání funkcí neexistuje mnoho argumentů, proč vybrat Chronos namísto fénix3. Tedy dokud Chronos osobně nevyzkoušíte. Chronos má svoji výjimečnost a kouzlo, kterým vás polapí. Jistě, pokud je cena fénix3 již na hranici nebo za hranicí vašich možností, tak o Chronosech pravděpodobně uvažovat nebudete. Pokud ale uvažujete o pořízení některé prémiové verze hodinek fénix3, jako je fénix3 Titanium nebo fénix3 Sapphire Silver Leather, pak bych doporučil si model Chronos předem alespoň vyzkoušet.