České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepál byl svědkem dvou špičkových prvovýstupů

Lunag II in Nepal by French team

Čtveřici francouzských horolezců ve složení Max Belleville, Mathieu Detrie, Mathieu Maynadier a Seb Ratel se podařil historicky první úspěšný výstup na nepálský vrchol Lunag II (6830 m). Výstup severovýchodní stěnou zahájili 24. října a po třech dnech náročného lezení dosáhli vrcholu. Jejich cestu nazvali "Close the Door" (IV.5.5 1200 m). Pozornost horolezců přitáhl k masivu Lunag především extrémní prvovýstup Joe Puryeara a Davida Gottlieba v jižní stěně Jobo Rinjang (6778 m). Joe Puryear měl v této oblasti několik dalších cílů, tento špičkový americký horolezec bohužel zahynul v říjnu 2010 během výstupu na Labuche Kang v Tibetu.

Prohlédněte si video z cesty Close the Door.


Horolezci v severovýchodní stěně Lunag II

Na sklonku listopadu uskutečnili američtí horolezci Joel Kauffman a Jarad Vilhauer prvovýstup na Lobuche East (6119 m). Výstup vedli zaledněnou jihozápadní stěnou až na severozápadní žebro tohoto oblíbeného nepálského trekového vrcholu. Cestu nazvanou „Night Terror“ (VI WI5+ AI4 M7 85°) přelezli za 37 hodin.
Lobuche East stojí v samém srdci Khumbu regionu. Hora byla poprvé zlezena v roce 1984 (Laurence Neilson a Ang Gyalzen Sherpa).


Jihozápadní stěna Lobuche East

Zdroj: Planetmountain.com