České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Na zimním Mt. Everestu probíhá vrcholový útok

Alex Txikon (ESP) Muhammad Ali Sadpara (PAK) uskutečnili v rámci aklimatizace na hlavní cíl (zimní výstup na Mt. Everest bez použití kyslíku) velmi hodnotný zimní výstup na Pumori (7161 m) a společně s nepálskými nosiči kompletně zajistili cestu až do výšky 7850 m. Poté je zdrželo špatné počasí - napadlo hodně sněhu a padaly laviny. Nyní se podmínky zlepšily a horolezci se rozhodli vyrazit k vrcholovému pokusu. Alex na FB píše (21. 2. 2018): "Tak nadešel očekávaný okamžik. Jsme právě v C2 a náš tým je připraven využít příslibu okna dobrého počasí. Je to naše první a také poslední šance na vrchol. Vrcholový den by měl připadnout na 24. či 25. února. Potřebujeme vaši podporu. Jdeme na to!"
 


Obrovská lavina zachycená z BC pod Mt. Everestem (18. únor 2018)

 

Do dnešní doby vystoupilo na Mt. Everest v zimním období 15 lidí, z toho pouze jediný bez použití umělého kyslíku – legendární Ang Rita Sherpa 22. prosince 1987, který měl velké štěstí na mimořádně dobré počasí. Nicméně jeho pokus nebyl započat v zimním období, a tak tento výkon v mnoha statistikách o zimních výstupech chybí. Jako prvním se v zimě na vrchol Mt. Everestu povedlo vystoupit Polákům Krzysztofu Wielickému a Leszkovi Cichému 17. února 1980. Od roku 1993 v zimě na vrcholu Mt. Everestu nikdo nestál.

 


Alex Txikon a Muhammad Ali Sadpara dorazili 2. ledna 2018 do základního tábora

 

Alex Txikon je velmi zkušeným himálajistou, který se v poslední době specializuje na zimní výstupy. Stál na 11 osmitisícovkách, jako první v zimním období stanul na vrcholu Laila Peak (6096 m) a v roce 2016 se společně se Simonem Morem a Muhammadem Ali Sadparou postarali o senzační zimní prvovýstup na Nanga Parbat (8126 m). K dosažení všech 14 osmitisícovek mu chybí tři nejvyšší: Kangchenjunga, K2 a aktuální cíl zimní expedice – Mount Everest.

 

Zdroj: Altitudepakistan.blogspot.comFB Alexe Txikona a lidé&HORY