České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Na Muztagh Ata odjíždí zajímavá česká expedice

Po půl roce příprav vyráží dvoučlenná expedice ve složení Zdeněk Hodinář a Markéta Hanáková do západočínské provincii Xinjiang. Jejich cílem je Muztagh Ata neboli Otec ledových hor – se svou výškou 7546 metrů je třetí nejvyšší horou Pamíru. Nepřehlédnutelný sněhový masiv se tyčí nad dolinou Subashi poblíž jezera Karakol v západočínské provincii Xinjiang. Nedaleko vede známá nejvýše položená asfaltová dálnice, tzv. Karakoram Highway, která spojuje Čínu s Pákistánem. Muztagh Ata je 43. nejvyšší horou světa. Poprvé se pokusil na horu vystoupit Švéd Hedin v roce 1894. Na vrchol se ale dostali poprvé čínští horolezci v roce 1956.

Zajímavostí na celé akci je, že Markétě byl kvůli vrozené srdeční vadě před třemi lety implantován kardiostimulátor. Svého dlouholetého koníčku se ale nechtěla vzdát a do hor se postupně vracela. Naposledy absolvovala spolu se Zdeňkem Makalu trek v Himalájích, který vyvrcholil výstupem na šest a půl tisíce vysoký Mera Peak.

Zdeněk Hodinář a Markéta Hanáková jsou amatérští horolezci, turisté, cyklisté a skialpinisté. V Alpách zatím vystoupili na devět čtyřtisícových vrcholů. Stanuli také na nejvyšším vrcholu Kavkazu Elbrusu, na pamírské šestitisícovce Pik Razdělnaja a himálajském Mera Peaku 6476 m. Dosud nejvyšší kopec, o který se pokoušeli, je Pik Lenina (7134 m) v Pamíru, na vrchol se jim však vystoupit nepodařilo. Podnikají také několikadenní přechody různých pohoří, například se jim povedl devítidenní podzimní přechod na těžko Nízkých Tater, Starohorských vrchů a Velké Fatry, kdy nastoupali 8848 výškových metrů (jako od hladiny moře na vrchol Everestu).

Markéta Hanáková je příkladem pevné vůle a životního optimismu – více už prozrazuje sama: Na podzim roku 2009 to vypadalo, že s lezením, horami a sportem je konec. Zcela nečekaně mi byl totiž kvůli skryté vrozené srdeční vadě implantován kardiostimulátor. Přesto se mi s pomocí lékařů podařilo vrátit zpět do hor a na skály. Cesta to rozhodně lehká nebyla.“

 

Markétě a Zdeňkovi přejeme, ať je cesta za jejich snem v Pamíru pokud možno co nejlehčí...

 

Více o expedici na: http://muztaghata2013.webnode.cz

 

Partnery expedice jsou společnost ALPY, Alpenverein.cz a časopis lidé&HORY.