České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Na Aljašce zmizeli dva přední světoví alpinisté z Kanady

Marc-André Leclerc a Ryan Johnson – dvojice alpinistů z Britské Kolumbie zmizela během prvovýstupu na aljašském masivu Mendenhall Towers. V pondělí 5. března 2018 oznámili mobilem další z jejich horolezeckých úspěchů, kterým bylo přelezení nové linie v severní stěně hlavní věže. Následná prudká změna počasí jim neumožnila návrat do základního tábora, dvojice se mezitím nikomu neozvala, a tak 8. března byla zahájena místní horskou záchrannou službou (Juneau Mountain Rescue) záchranná akce. Bohužel špatné počasí ji velmi komplikovalo. Vítr a špatná viditelnost znemožňovaly lety vrtulníků, napadlo také hodně sněhu, a tak nástup záchranářů do stěny nepřipadal v úvahu. Úřady prohlásily oba alpinisty 14. 3. za mrtvé. Na základě posledních stop a zbytků lan odhadují, že se oba zřítili pod čtvrtou věží do velké ledovcové trhliny. Leclerc i Johnson patřili do úzké alpinistické světové špičky.

 

Ryan Johnson (34) letos získal (stejně jako v roce 2008) nejprestižnější severoamerické horolezecké ocenění Mugs Stump Award za „rychlé výstupy v lehkém alpském stylu“. Ty uskutečňoval ve stěnách hor v USA, Kanadě, Kyrgyzstánu a Nepálu. Na Mendenhall Towers se mu podařila řada parádních prvovýstupů, včetně prvního výstupu severní stěnou západní věže. Následně se mu se spolulezci podařily další prvovýstupy v této oblasti – např.: Fall Line (1110 m, 65° M5) či Balancing Act (1400 m, 5.11c).

 

Marc-André Leclerc (25) měl za sebou celou řadu skvělých stěnových výstupů ve vysokých horách i na bigwallech. Upozornil na sebe také obtížnými sólo projekty v Patagonii i ve Skalistých horách. V nich v roce 2016 zvládl s Lukou Lindičem velmi obtížný prvovýstup (1000 m, M7+ WI6+ R) na Mount Tuzo (3248 m). K jeho nejvýznamnějším úspěchům patří první sólo na Torre Egger v zimním období či onsight free solo výstup na Aguja Standhardt v Patagonii (kombinací cest Tomahawk a následně Excocet).

 

Čest jejich památce!

 

Zdroje: Climbing.com, Alpinist.com