České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

„Můj Dawn Wall“ - zajímavý projekt Maki Janošové

Pokud se dětský svět plný fantazie spojí se špičkovou výkonností a lezeckým umem, může vzniknout velmi zajímavá myšlenka. Výrazná naděje českého sportovního lezení Markéta „Maki“ Janošová se odjakživa netají svým obdivem k Adamu Ondrovi. Její idol loni ohromil celý (nejen) lezecký svět volným přelezem Dawn Wall, nejtěžšího bigwallu na světě. Cesta na proslulém yosemitském El Capitanu překonává celkem 32 těžkých délek. Maki moc dobře ví, že Dawn Wall je zatím vzdálen jejím možnostem a především pak zkušenostem. Nicméně to jí nebrání v tom, aby si před sebe pomyslný Dawn Wall přesto postavila a rozhodla se ho zdolat – více už přímo dvanáctiletá Maki:

My děti se v těžkých cestách obvykle držíme něčeho neviditelného a stojíme na ničem. To není fér! Proč zbytečně dráždit velké lezce? V listopadu 2016 jsem měla dost času sledovat Adama Ondru na misi v Yosemitech. Když jsem četla zprávy ze stěny Dawn Wall, potily se mi ruce. Představovala jsem si, jak bych se cítila na jeho místě a napadl mě projekt „Můj Dawn Wall“ (my Dawn Wall), který spočívá v přelezení 32 cest během 8 dnů. Obtížnost by měla odpovídat mým možnostem. Například Adamův sen je 9c, můj letošní sen je 8a+, takže místo 9a polezu 7b+ (8c+:7b, 8c:7a+, atd.). Cílem projetu myDawnWall je zjistit, jak se asi cítil Adam a ukázat vám, že lezení více lehčích cest na skalách může být větší zábava. Nechme si těžké cesty na jindy a pojďme zatím sbírat metry. Jdete do toho se mnou? Těším se na vaše úspěchy!“


Markéta Janošová (12)

 

Maki "her DawnWall“ zvládá ve skvělém stylu - více už její deníček:

neděle 12. 3. 2017:

Seznámili jsme se se Siuranou v sektoru L´Herbolari a bylo z toho 6 cest 6a až 6b+ OS.

pondělí 13. 3. 2017:

Lezli jsme v Arboli v sektoru Can Simiro 6a+ až 6c, později v sektoru El Falcó jsem vylezla 6c OS, ale 2 krát se nepodařilo se v 6c+.

úterý 14. 3. 2017:

Navštívili jsme Margalef, v sektoru Espadelles jsem dala 7b a 6c a slunce nás zahnalo do stínu do sektoru Can Verdures, kde jsem vylezla 7b a zkoušela 7c+. K večeru jsem vylezla 6b v sektoru Cingles del Molí a ošahala si jedno 8b v Laboratori (bylo pěkně zaprášené).

středa 15. 3. 2017:

Ráno jsem potkala Adama Ondru u kavárně, projekt myDawnWall se mu líbí. Následoval zasloužený restday u moře a večer jsem se na Adama zašla podívat do skal. Velký zážitek vidět a slyšet ho lézt ve skalách na živo.

čtvrtek 16. 3. 2017:

Na doporučení Adama opět v Siuraně, sektory Espero primavera, El Pati a el Cargol, celkem 6 cest od 6a do 7a+, všechny na OS. 

pátek 17. 3. 2017:

Opět jsem navštívila Margalef a podařilo se mi vylézt první 7c na OS, 6a, 6a+, 6a a nakonec nádherné 7a.

sobota 18. 3.2017:

Dnes jsem měla velké plány v Siruaně, ale nepodařilo se mi přelézt žádnou těžkou cestu. Takže 7a+, 6c+, 3x 6c, 6b+ a na zítřek mi zbývá jedno 7b+.

 

Markétu Janošovou podporuje: Saltic, Singing Rock, CAT ČR