České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

MTB sezóna je za dveřmi - na Velikonoce se jede Ratibořický maraton

LIMAR RATIBOŘICKÝ MTB MARATÓN 2011
aneb na kole krajem bratří Čapků a Boženy Němcové

Na velikonoční neděli 24. dubna pro Vás cyklistický oddíl SK BP Lumen Úpice připravuje první z cyklistických akcí konaných v Jestřebích horách a to 4. ročník závodu horských kol pro širokou veřejnost LIMAR Ratibořický MTB maratón se startem i cílem v Úpici ve sportovním areálu Sparta.

V dosavadní historii zatím pokaždé přálo počasí (třikrát klep na dřevo) a tak si všichni zúčastnění vždy užili krásného jarního dne plného slunce a pohody v sedle kola. Vloni se na startovní čáru postavilo přes 650 závodníků a dosavadní každoročně vzrůstající účast svědčí o rostoucí popularitě tohoto závodu, především pak mezi širokou veřejnosti.

Trasa dlouhá 48 km s převýšením 660 m totiž vede krásnou přírodou kraje bratří Čapků a Boženy Němcové a těsně míjí historické centrum Ratibořic. Povrch tvoří z 80% zpevněné lesní a polní cesty a 20% asfalt. Těšit se tedy můžete na jeden z prvních MTB maratónů cyklistické sezóny, jehož trasa vede bikovými terény, ale zároveň je technicky dostupná i méně zkušeným cyklistům a je sjízdná i pro crossová kola.

Startovné předem je lidových 390,- Kč a v případě registrace do 8. dubna dostanete pamětní dárek v podobě bavlněného froté ručníku s logem závodu.

Novinkou letošního ročníku je soutěž firemních týmů. Vyburcujte své kolegy v práci, přesvědčte svého šéfa o nezbytné podpoře a postavte tým, který bude reprezentovat vaší firmu. Tým je pětičlenný a v každém musí být alespoň jedna žena. Hodnotí se součet časů jednotlivých členů týmu v cíli a nejlepší tři pak budou odměněni především tekutými a masitými cenami. A pozor, v případě přihlášení firemního týmu máte jedno startovné zdarma!

Na své si také přijdou děti. Pro žáky a kadety ve věku 10-16 let je připraven závod na 12 km dlouhém okruhu, nejmenší závodníci od 3 do 9 let pak mohou prožít první závodnické zkušenosti na krátkém okruhu v areálu stadiónu.

Také letos se pojede recesistická jízda historických kol a pleček. Pokud se necítíte na hlavní závod a máte smysl pro humor, vyrazte s ostatními podobně naladěnými „velocipédisty“ na 12 km dlouhý okruh okolo hradu Vízmburku. V tomto případě nejde o výsledek, ale především o zábavu.

Závod se třetím rokem pojede jako „Memoriál Jirky Cejzlara", který byl  dobrým kamarádem a oporou našeho pořadatelského týmu. Zemřel náhle, druhý den po Ratibořickém maratónu 2008, přímo na trase závodu. Tímto způsobem bychom chtěli uctít Jirkovu památku a každoročně na něj společně vzpomenout.

Pokud si chcete prověřit výsledky zimní přípravy nebo si jen užít pohodový závod na úvod sezóny, Ratibořický maratón je tou nejlepší volbou.

Kompletní informace o závodě a registraci najdete na www.ratiborickymaraton.cz.
Přihlaste se k účasti na Ratibořickém maratónu na Facebooku.
Staňte se fanouškem stránky Bajkování v Jestřebích horách a mějte aktuální přehled o nejen bikovém dění v tomto cyklistice zaslíbeném regionu.

Fotografie z loňského ročníku: