České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

MTB marathón Bike Babí léto již tento víkend!

Už jen necelý měsíc zbývá do startu 15. ročníku mezinárodního MTB marathónu Bike Babí léto – 20. 8. 2016 na Kristýně v Hrádku nad Nisou u Liberce. Letošní ročník marathónu bude pro organizátory i závodníky výjimečný, v pořadí již 15. bez jediné výluky, čímž se řadíme bezesporu k několika unikátům v severních Čechách. Během těchto let jsme se museli vypořádat s živelnými pohromami (povodně), přesuny zázemí závodu (Chrastava, Krásná Studánka, Farma Vysoká, Kristýna) i obměnou organizačního týmu. Přesto všechno se Babí léto podařilo uchovat, a co více i rozvíjet novým směrem. Pro naše malé jubileum jsme se rozhodli tradiční trasy na 50 a 80 kilometrů nově obohatit také o trasu 30 kilometrovou!

Obdobně jako minulý rok jsme se při koncipování tras řídili heslem „Maximum přírody, minimum asfaltu“, můžete se tak těšit na kamenité sjezdy, lesní a polní stezky, louky, panoramatické výhledy – prostě všechno, co divoká pohraniční příroda Lužických hor nabízí. Oproti loňsku jsme se snažili vyšperkovat určité úseky, avšak jako každoročně do našich plánů zasáhla těžba dřeva. Do poslední chvíle jsme tedy nuceni provádět menší změny. O proslulé skvosty našich tratí jako jsou louky a lesy Panenské Hůrky, stoupání na Buk Republiky s panoramaty chrastavského okolí, hrádecký pohraniční singltrek či tajuplný Janovický les, určitě nepřijdete.

 


Výjezd z Janovického lesa, fotografie: Miroslav Chmela

 

Jaké jsou přednosti našich tras?

30 km „hobby “ (632 m převýšení) – letošní novinka nabízející zejména plnohodnotný prožitek z opravdu nádherného prostředí lužického pohraničí je ideální volbou pro technicky i fyzicky méně vybavené jezdce, ženy či kategorii kadetů (15-18 let). Trasa prochází bližším okolím Kristýny, v blízkosti skalních a pískovcových útvarů, dolů či hornických oblastí využívaných ve středověku.

50 km „middle way“ (1420 m převýšení) – dnes již téměř kultovní trasa vedoucí skrze Lužické hory a Ještědský hřeben, doprovázející závod nepřetržitě od úplného počátku až dodnes. Přes značnou obměnu původní trasy i dnes zažijete na málo kilometrech opravdu vše, co může bikování v českých podmínkách obnášet. Oproti 80tce je vynechána pouze lokalita Buku Republiky – tedy největší stoupání. Trasa prochází podél skalních útvarů v okolí České Brány, po Jitravských pláních, pěšinami Janovického lesa či pohraničními stezkami a singltreky.

80 km „hot chilli pepper“ (2405 m převýšení) – trasa, již se nebojíme nazvat opravdovou výzvou pro milovníky horských marathónů a to především po stránce fyzické. Padesátikilometrová trať je zde rozšířena o stoupání Buku Republiky na Ještědském hřebeni či traverzy lučin u zapomenuté Panenské hůrky. Tato část trati je doslova chloubou a srdeční záležitostí našeho závodu, neboť se jedná o nejstarší jádro trasy naší patnáctileté historie. Navíc je opět po roce součástí seriálu Haven MTB series, započítává se tedy do celkového hodnocení.

 


Sjezd z Buku Republiky, fotografie: Roman Sedláček

 

Na co dalšího se můžete těšit?

Ve stručnosti: dětské závody v okolí jezera, tombola, závodní trička, koupání, krásné počasí…Přijeďte zažít pravý horský marathón s rodinou atmosférou, pokochat se divokou přírodou našich tras a v neposlední řadě strávit příjemné odpoledne společně s rodinou, dalšími účastníky a pořadateli.

 


Dětský závod v blízkosti jezera Kristýna, fotografie: Vít Štrupl

 

Těšíme se na Vás!

Organizační tým BBL

 

Podrobné informace v propozicích: http://www.goodway.cz/cs/sekce-bbl/bbl-propozice

Aktuální na facebooku: https://www.facebook.com/BIKE-BAB%C3%8D-L%C3%89TO-1452941841605336/.

Registrace: http://entry.timechip.cz/

Individuální dotazy rádi zodpovíme přes email: petra.cinkanova@gmail.com či tel.: 602 680 640.