České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mt. Everest - více pravidel, méně problémů?

Blíží se jarní himálajská sezóna a největší pozornost na sebe tradičně strhává nejvyšší vrchol naší planety. Nicméně Mt. Everest (8848 m) by už neměl být "úplně pro každého". Nepálská vláda se po smutných událostech na nejvyšší hoře světa (incident mezi horolezci a Šerpy v roce 2013, v roce 2014 zabila lavina 16 Šerpů v ledopádu Khumbu, v roce 2015 přišlo v obrovské lavině v základním táboře o život 19 Šerpů) rozhodla navrhnout nová opatření. Za nejvíce tragickými nehodami na Mt. Everestu stál příliš pomalý postup klientů a také jejich minimální či vůbec žádné zkušenosti s horolezectvím.


Ledopád Khumbu

 

Nová pravidla (platná od jarní sezóny 2016 - včetně):

1/ VĚK

Zakázán bude výstup osobám mladším 18 let a starším 75 let. Na tibetské (severní) straně platí již od roku 2010 limity 18 – 60 let. Nicméně jsou již známé případy výjimek - např. v roce 2014 vystoupil na vrchol z Tibetu nejstarší americký "pokořitel Everestu" Bill Burke, bylo mu 72 let.

2/ ZKUŠENOSTI S VÝSTUPY NA VYSOKÉ HORY

Každý ze zájemců o zdolání Mt. Everestu musí také prokázat, že za sebou má výstup na vrchol vysoký 6500 m nebo vyšší. Toto pravidlo by mělo eliminovat přístup zcela nezkušených lidí. Těžko pochopitelné příběhy, jak se v základním táboře pod Everestem učí klienti chodit na mačkách a používat cepín, by se mohly stát minulostí. Hodí se to samozřejmě i agenturám, které takto do balíčku "výstup na Mt. Everest" nově nabízejí "první povinný vrchol". Určitě to je pravidlo, které prospěje všem, včetně samotných klientů a jejich bezpečnosti na Mt. Everestu.

3/ HENDIKEPOVANÍ

Na vrchol by se nově nepodívali ani hendikepovaní lidé, kteří jsou závislí na pomoci druhých. Toto omezení by platilo například i pro českého nevidomého lezce Honzu Říhu, který o Mt. Everestu minimálně uvažuje. Toto nařízení již vzbudilo vlnu kritiky - i zde se dají očekávat výjimky...

Jedenáctiletý americký horolezec Tyler Armstrong, který ohlásil svůj pokus o Mt. Everest ze severní strany, prý již zažádal o povolení a "výjimku" čínské úřady. Limit zdolaného min. 6500 m vysokého vrcholu splnil již ve svých devíti letech výstupem na nejvyšší horu amerického kontinetu Aconcaguu (6962 m).

Severní sedlo na Mt. Everestu, foto: www.adventurepeaks.com

 

Tak uvidíme, jak se vše bude vyvíjet, nicméně se dá čekat, že z "výjimek" se stane výnosný artikl...

 

Zdroj: Explorersweb.com, Alanarnette.com, lidé&HORY