České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mingote vystoupil na Dhaulagiri, sedmou osmitisícovku během 444 dnů

Katalánec Sergi Mingote vystoupil 3. října 2019 na vrchol Dhaulagiri (8167 m), připsal si tak sedmou osmitisícovku do svého odvážného projektu. Výstup byl velmi obtížný, problémem byl především silný vítr a také hluboký sníh. Cesta nebyla vyfixovaná, přesto se na nejvyšší bod probojovalo celkem osm horolezců. Mingote byl jediným, kterému se to podařilo bez použití umělého kyslíku. Výstup mu zabral třináct hodin a následný sestup do C3 (7250 m) dalších osm. Během sestupu se prý málem zřitil, dle svých slov se pohyboval na samotné hranici sil. Jeho spolulezec Juan Pablo Mohr se otočil těsně pod vrcholem kvůli omrzajícím prstům na rukou. 


 Sergi Mingote ve výškovém táboře na Dhaulagiri (8167 m)

 

Více o projektu

Už jsme informovali o Nepálci Nirmal Purjovi, který chce vystoupit na všech čtrnáct osmitisícovek za pouhý jeden rok. Ovšem s využitím týmu výškových Šerpů a umělého kyslíku. Španělský alpinista a povoláním učitel tělocviku v Barceloně Sergi Mingote má podobný cíl. Pouze styl a časový horizont se liší. Loni vyhlásil ambiciózní projekt „6 osmitisícovek za jeden rok“ (!včetně dvou nejvyšších). Letos ale přitvrdil. Rád by zlezl všechny „osmy“ do limitu 1000 dnů. Výstupy vede po normálních výstupových cestách, ale vždy zásadně sám nebo v malém týmu a bez použití umělého kyslíku. V červenci 2018 vystoupil na Broad Peak (8125 m) a na K2 (8611 m) během jednoho týdne. Takový double v rámci jednoho týdne a bez použití umělého kyslíku se v historii alpinismu povedl pouze sedmi dalším borcům. Loni zvládl ještě výstup na Manaslu (8163 m) a letos v červnu vystoupil na Gasherbrum II (8035 m) a v srpnu na Nanga Parbat (8125 m).


Sergi Mingote na vrcholu Nanga Parbatu, srpen 2019

 

Osmačtyřicetiletý alpinista nyní odlétá na expedici na Dhaulagiri, kde spojí síly se skvělými alpinisty (Jesus Cordelles, Agustin Habaner, Moesses Fiamoncini a Juan Pablo Mohr). Fiamoncini letos stanul bez použití umělého kyslíku na Lhotse, Nanga Parbatu a K2. Mohr je zase letošním jediným horolezcem, který zmáknul bez kyslíku double Lhotse-Everest. Přidá se k nim i Carlos Soria (!80), jež se rozhodl pro svůj již devátý pokus na Dhaulagiri, aby dokončil Korunu Himálaje.

Mingoteho dalšími cíli budou: na jaře 2020: Annapurna, Kangchenjunga, v létě 2020: Gasherbrum I a Shishapangma, na podzim 2020: Cho Oyu a na jaře 2021: Makalu a Everest. O nejvyšší horu se pokusí ze severní strany. Na jejím vrcholu stál již dvakrát (2001 ze severu a 2003 z jihu).

 

zdroj: Explorersweb.com a lidé&HORY