České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Mezinárodní kurz horské medicíny byl zakončen letní částí na Jizerce

První Mezinárodní kurz horské medicíny v České republice byl úspěšně završen na skalách a ferratách v Jizerských horách v polovině září. První dva dny jsou zcela vyplněné zajímavými přednáškami od rána do večera, což je za nádherného počasí peklo na zemi. Další dny už převažuje praxe, naštěstí za stále stejně nádherného počasí, lezení, ferraty, záchrana v exponovaných situacích. Nacvičujeme také ošetřování v terénu ve spolupráci s členy Horské služby. Konečně stojím na druhé straně barikády. V neděli večer přednášela dvojice skialpinistů Martin Šťourač a Karel Svoboda z Beton Ski Teamu o svých zkušenostech s velkými nadmořskými výškami a dlouhodobou skialpinistickou expedicí One World Two Skis, kterou v roce 2015 zakončili na vrcholu osmitisícové Manaslu. O den později zástupce firmy Singing Rock prakticky ukázal rozdíly, výhody a nevýhody různého materiálu používaného při lezení a záchraně, což se nám hodilo další den při nácviku vrtulníkové záchrany.

 


Skupinová příprava na workshop

 

Letecká záchranka byla vždy mým snem, ale nějak z toho sešlo. Moc si proto užívám výcvik na základně Letecké záchranné služby v Liberci, kde cvičíme to, co potom budeme potřebovat v terénu. Terénem byla pro nás ferrata Vodní brána za stále skvělého počasí s LZS Liberec. Zpočátku to vypadá, že k ničemu nedojde, neboť vrtulník stále stojí za vodou na louce. Posléze první z nás vylétá v síťovce se svým zachráncem vzhůru. Potom postupně letí všichni ostatní. Ti, co nedůvěřují síťovce, letí v trojúhelníku. Po přistání na louce přesedáme do vrtulníku. Zpátky k Vodní bráně vede cesta pouze po laně přes vodu.

 


Sobotní lezecký den začal vybavením

 

Závěrečný den I. Mezinárodního kurzu horské medicíny byl věnován zkouškám, které se skládaly ze tří částí – písemný test, ústní zkouška a praktická ukázka. Test je přiměřeně těžký a mírně záludný. Praktickou zkoušku z ošetření vykloubeného ramene v terénu doplňují o své záchranářské zkušenosti i členové komise.

 


Nácvik jištění

 

Všichni účastníci u zkoušek před mezinárodní zkušení komisí uspěli, a získali mezinárodně uznaný diplom DiMM (Diploma in Mountain Medicine) uznávaný organizacemi UIAA, ICAR a ISMM. Zkušební komise byla složena ze čtyř členů - Kristina Höschlová (odborný garant Kurzu), Fidel Elsensohn (Rakousko, prezident ICAR MedCom), Emmanuel Cauchy (ředitel institutu Ifremmont, Chamonix, Francie) a Johan Holmgren (Švédsko, člen UIAA MedCom).

 


Předvedeny a prakticky vyzkoušeny byly různé druhy jistítek

 

Na Mezinárodním kurzu horské medicíny se sečla spousta báječných lidí, získali jsme hodně zajímavých a užitečných informací, k tomu velké množství zážitků. Vynikající lektoři se spoustou teoretických a hlavně praktických znalostí v horské medicíně. Bylo to úžasné setkání s lidmi, kteří milují hory a jejichž snahou je to, aby si hory ve zdraví užili všichni.

 


Neúplná skupina Mezinárodního kurzu horské medicíny – chybějí někteří lektoři

 

Sbor lektorů letní části Mezinárodního kurzu horské medicíny tvořili Emmanuel Cauchy, Dominique Jean, Johan Holmgren, Jana Kubalová a hlavní organizátorka Kristina Höschlová.

Praktickou víkendovou část vedli horští vůdci UIAGM Karel Kříž, Vojta Dvořák a Petr Giacintov

Na dalších výcvicích se podílela Horská služba České republiky, letecká společnost DSA (Delta System Air), Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje a firma Singing Rock.

 

Další fotografie:

 


Kontrola materiálu před začátkem lezení

 


Cvičné slaňování se zraněným – figurantkou je organizátorka kurzu Kristina Höschlová

 


Cvičení v letecké záchraně ve spolupráci se společností DSA

 

Více informací:

www.kurzhorskemediciny.cz

 

Text: Hana Kubinová a Jan Pala